József, Bánk
-6 °C
0 °C

Jogerős börtönre ítéltek egy bajai ügyvédet

2004.11.09. 17:00
Két év letöltendő börtönre ítéltek jogerősen egy bajai ügyvédet, aki megbízóitól kétszázezer forintot csalt ki azzal, hogy "elintézi" fiuk szabadlábra helyezését. A fiatalembert az ügyvéd "közbenjárása" nélkül is kiengedte volna az őrizetből a rendőrség.
Két év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte M. Sándor bajai ügyvédet "vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés miatt" kedden a Szegedi Ítélőtábla, értesült az Index az ítélőtábla sajtótitkáráságától.

A büntetőtanács e döntésével súlyosbította az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság felfüggesztett börtönről határozó döntését. Az első fokon eljáró bíróság is két évre ítélte az ügyvédet, azonban végrehajtásában négy évre felfüggesztette szabadságvesztés végrehajtását. A vádlottat, aki ellen ez év márciusában emeltek vádat, emellett két évre eltiltották a közügyektől és ügyvédi foglalkozásának gyakorlásától.

Az ítélet indoklása szerint kábítószer-fogyasztás miatt a bajai kapitányság rendőrei igazoltattak, majd őrizetbe vettek 2002. július 27-én több helyi fiatalt. Az egyik fiatalember szülei, valamint nevelőapja másnap Bajára utazott, és meghatalmazást adtak M. Sándornak az őrizetben lévő fiú képviseletére és védelmének ellátásra.

Az ügyvéd két nap múlva bement a rendőrségre, ahol érdeklődött a fiú ügyében. A bűnügyi osztály vezetőjétől megtudta, hogy valószínűleg nem kerülnek előzetes letartóztatásba a fiatalok. Ezt azonban a vádlott nem közölte a fiú hozzátartozóival, akiktől kétszázezer forintot átvett. A vádlott a szülőkkel elhitette, hogy rendőrségi kapcsolatait és a kapott pénzt felhasználva az ügyben döntési jogkörrel rendelkező hivatalos személyeket veszteget meg, így a szabadlábra helyezést elintézi. A fiatalokat, köztük a szülők fiát még aznap kiengedték az őrizetből.

A hozzátartozók kérdésére, hogy mit fedezett az átadott pénz, az ügyvéd kijelentette, hogy az a fiuk szabadulására kellett. A rendőrök megvesztegetésének látszatát keltő ügyvéd terhére kétszázezer forintra rúgó vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft