Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Betörési tippeket osztogattak a rendőrök

2003.12.01. 17:14
Kapcsolódó cikkek (1)
Kétmillió forintos kenőpénzt követelt egy gyanúsítottól, majd tippeket adott annak megszerzési módjára két budapesti rendőr. A szombaton letartóztatott, azóta kirúgott nyomozókat előzetes letartóztatásba helyezték.
Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a két rendőrt, akik ellen vesztegetés és betörésre való felbujtás miatt indult nyomozás Budapesten. A BRFK V. kerületi kapitányságának főhadnagyát és zászlósát még szombaton vette őrizetbe az ügyészség. Mindkettejük ellen vezető beosztású hivatalos személy által, fontosabb ügyben, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt indult büntetőeljárás.

Címre küldték a betörőt

A nyomozás eddigi adatai szerint a két rendőr kétmillió forintot kért egy gyanúsítottól, cserébe megígérték, hogy megszüntetik az ellene folyó eljárást. Mivel a megzsarolt férfi nem tudott ekkora összeget előteremteni, a rendőrtisztek arra buzdították, hogy betöréssel szerezze meg a vesztegetéshez szükséges pénzt.

A rendőrök több címet is adtak a megzsarolt bűnözőnek, ahonnan szerezhetné az általuk kért pénzt. Úgy tudni, a két, felbujtással és vesztegetéssel gyanúsított rendőr már máskor is adott tippet betörőknek, hogy hol számíthatnak jelentős zsákmányra - írja a Havaria Press.

Fennállt a szökés veszélye

A rendőrség állományából időközben elbocsátott két nyomozó előzetes letartóztatására a Budai Központi Kerületi Bíróság indoklása szerint a szökés és elrejtőzés veszélye miatt volt szükség. A bíróság attól is tartott, hogy a gyanúsítottak a tanúk befolyásolásával veszélyeztetnék a nyomozás sikerét. Egyikük esetében a bűnismétlés veszélyét is megállapították.