Rács mögött a kokaincsempész nagyi

2004.01.16. 19:44
Egy kerekes székben közlekedő 63 éves brit nagymamát pénteken 8 évnyi letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, mert megpróbált tető alá hozni egy kokaincsempész bűnszövetkezetet Jamaika és Nagy-Britannia között.
Eileen Cresswell egykori postásnő - két gyermek anyja és nyolc unoka szerető nagyija - 1997-ben jutott arra a gondolatra, hogy érdemes volna valami nyugdíj-kiegészítés után nézni.

A gondolatot bűntett követte: létrehozott egy nemzetközi kokaincsempész szervezetet, amelyhez Jamaika és Nagy-Britannia között utazgató közvetítőket toborzott. A csempészek Jamaikában a hölgy bűntársaitól megkapták a kábítószert, amelyet a cipőjük talpában szállítottak vissza a megrendelőhöz.

A virágzó üzletmenetnek egy év múlva, 1998-ban vetett véget egy bűntársuk, aki feljelentette a tisztes társaságot. A rendőrség több embert letartóztatott, közöttük Cresswell asszonyt is. Az idős hölgy azonban meglépett az őrizetből, és nem is adta föl magát egészen 2002 márciusáig.

A bristoli bíróság elnöke a pénteki tárgyaláson kiszabott - enyhének számító - 8 év letöltendő börtönbüntetést azzal indokolta, hogy figyelembe vették az elítélt egészségi állapotát, ugyanis Cresswell nagymama két szélütés és egy szívroham után tolószékben kénytelen tengetni napjait.

Az orvosi vizsgálat kimutatta, hogy a hölgy leukémiában is szenved, de az asszony visszautasította a gyógykezelést.