Olivér
5 °C
8 °C

Tízmilliós bírságot kapott Petrasovits Anna cége

2007.02.15. 15:47
Az ácsi székhelyű Bazax Kft.-nek 13,54 millió forint hulladékgazdálkodási bírságot kell fizetnie, mert engedély nélkül gyűjtött telephelyén összesen 352 tonna Németországból illegálisan behozott hulladékot. A szemét egy baden-württembergi cégtől érkezett Magyarországra, a közvetítő Pető Ferenc volt, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Összesen 13,54 millió forint hulladékgazdálkodási bírsággal sújtotta az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Bazax Kft.-t, amely engedély nélkül gyűjtött hulladékot Magyarországon, közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium csütörtökön. A Bazax Kft. egyik ügyvezetője Petrasovits Anna, volt szociáldemokrata pártvezér.

A helyszíni ellenőrzésből és a felügyelőségen tartott tárgyalásokból kiderült, hogy a kft. 352 tonna német eredetű bálázott hulladékot gyűjtött engedély nélkül a telephelyén, továbbá a hulladék behozatalára sem volt engedélye. A cégnek telepengedélye és hulladékkezelési engedélye sem volt. A felügyelőség a kft.-t veszélyes és nem veszélyes hulladékok jogellenes gyűjtése miatt bírságolta meg.

Baden-Württembergből jött a szemét Ácsra

A szállítólevelek alapján a hulladék a baden-württembergi Aitrach városából, a Leutkirchner Werkstoffhof GmbH und Co. konténerszolgáltató és szemét-újrafeldolgozótól származott.

A Bazax Kft.-hez annak a Pető Ferencnek a közvetítésével érkezett a hulladék, akit a rendőrség körözött, majd január 19-én elkapott a Ferihegyi repülőtéren. Pető Ferenc jelenleg előzetes letartóztatásban van, amit ha a bíróság nem hosszabbít meg, a kiskőrösi férfi jövő héten hétfőn szabadlábra kerül.

Pető az ácsi székhelyű Bazax Kft.-nek azt állította, hogy ő maga is kezel egy hulladékfeldolgozót, mondta el korábban az Indexnek Czakó Ignác, a Bazax Kft. másik, operatív ügyekkel foglalkozó ügyvezetője. Elismerte ugyanakkor, hogy nem nézett utána Pető állításának.

Zöld, sárga, vörös
  • Zöldlistás
    Hasznosítható hulladék, közvetlenül a megfelelő hulladék-feldolgozóba kell eljuttatni, az EU területén szabadon szállítható.
  • Sárgalistás
    A szállítást az érintett országok hatóságainak be kell jelenteni, akik különböző, a szállítással kapcsolatos feltételeket szabhatnak. Ha 30 napon belül nem reagálnak a bejelentésre, úgy a válasz hiánya hallgatólagos beleegyezésnek számít.
  • Vöröslistás
    A legveszélyesebb anyagokat tartalmazó hulladék, a bejelentési kötelezettség erre is ugyanúgy vonatkozik, mint a sárgalistásra, azonban hallgatólagos jóváhagyásra itt nincs lehetőség.

Czakó már akkor megemlítette a Leutkirchner Werkstoffhof nevét, és elmondta azt is, hogy ez volt az első külföldi szállítmányuk, korábban mindig belföldről vásároltak. Az ügyvezető szerint az jelentette a problémát, hogy a hulladékot nem a megfelelő színkóddal látták el, sárga helyett ugyanis zöldlistásként volt feltüntetve.

Még tart a bizonyítási eljárás

A környezetvédelmi tárca február elején közölte, az illegálisan az országba került összesen 4800 tonnányi külföldi szemétbálából eddig 1500 tonnáról bizonyosodott be egyértelműen, hogy Németországból származik. A zöldhatóság erről a hulladékmennyiségről február első napjaiban el is küldte az illetékes német szerveknek az európai uniós direktíváknak megfelelő bizonyítékokat, azaz a fuvarleveleket és mérlegjegyeket.

A hatóságok által eddig összegyűjtött adatok alapján négy-négy német illetve magyar cég érintett az ügyben. Az uniós jogszabály szerint amennyiben a cégek nem engedelmeskednek a hatósági felszólításnak, akkor a német állam köteles saját költségén visszaszállítani a szemetet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?