Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Tízmilliós bírságot kapott Petrasovits Anna cége

2007.02.15. 15:47
Az ácsi székhelyű Bazax Kft.-nek 13,54 millió forint hulladékgazdálkodási bírságot kell fizetnie, mert engedély nélkül gyűjtött telephelyén összesen 352 tonna Németországból illegálisan behozott hulladékot. A szemét egy baden-württembergi cégtől érkezett Magyarországra, a közvetítő Pető Ferenc volt, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Összesen 13,54 millió forint hulladékgazdálkodási bírsággal sújtotta az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a Bazax Kft.-t, amely engedély nélkül gyűjtött hulladékot Magyarországon, közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium csütörtökön. A Bazax Kft. egyik ügyvezetője Petrasovits Anna, volt szociáldemokrata pártvezér.

A helyszíni ellenőrzésből és a felügyelőségen tartott tárgyalásokból kiderült, hogy a kft. 352 tonna német eredetű bálázott hulladékot gyűjtött engedély nélkül a telephelyén, továbbá a hulladék behozatalára sem volt engedélye. A cégnek telepengedélye és hulladékkezelési engedélye sem volt. A felügyelőség a kft.-t veszélyes és nem veszélyes hulladékok jogellenes gyűjtése miatt bírságolta meg.

Baden-Württembergből jött a szemét Ácsra

A szállítólevelek alapján a hulladék a baden-württembergi Aitrach városából, a Leutkirchner Werkstoffhof GmbH und Co. konténerszolgáltató és szemét-újrafeldolgozótól származott.

A Bazax Kft.-hez annak a Pető Ferencnek a közvetítésével érkezett a hulladék, akit a rendőrség körözött, majd január 19-én elkapott a Ferihegyi repülőtéren. Pető Ferenc jelenleg előzetes letartóztatásban van, amit ha a bíróság nem hosszabbít meg, a kiskőrösi férfi jövő héten hétfőn szabadlábra kerül.

Pető az ácsi székhelyű Bazax Kft.-nek azt állította, hogy ő maga is kezel egy hulladékfeldolgozót, mondta el korábban az Indexnek Czakó Ignác, a Bazax Kft. másik, operatív ügyekkel foglalkozó ügyvezetője. Elismerte ugyanakkor, hogy nem nézett utána Pető állításának.

Zöld, sárga, vörös
  • Zöldlistás
    Hasznosítható hulladék, közvetlenül a megfelelő hulladék-feldolgozóba kell eljuttatni, az EU területén szabadon szállítható.
  • Sárgalistás
    A szállítást az érintett országok hatóságainak be kell jelenteni, akik különböző, a szállítással kapcsolatos feltételeket szabhatnak. Ha 30 napon belül nem reagálnak a bejelentésre, úgy a válasz hiánya hallgatólagos beleegyezésnek számít.
  • Vöröslistás
    A legveszélyesebb anyagokat tartalmazó hulladék, a bejelentési kötelezettség erre is ugyanúgy vonatkozik, mint a sárgalistásra, azonban hallgatólagos jóváhagyásra itt nincs lehetőség.

Czakó már akkor megemlítette a Leutkirchner Werkstoffhof nevét, és elmondta azt is, hogy ez volt az első külföldi szállítmányuk, korábban mindig belföldről vásároltak. Az ügyvezető szerint az jelentette a problémát, hogy a hulladékot nem a megfelelő színkóddal látták el, sárga helyett ugyanis zöldlistásként volt feltüntetve.

Még tart a bizonyítási eljárás

A környezetvédelmi tárca február elején közölte, az illegálisan az országba került összesen 4800 tonnányi külföldi szemétbálából eddig 1500 tonnáról bizonyosodott be egyértelműen, hogy Németországból származik. A zöldhatóság erről a hulladékmennyiségről február első napjaiban el is küldte az illetékes német szerveknek az európai uniós direktíváknak megfelelő bizonyítékokat, azaz a fuvarleveleket és mérlegjegyeket.

A hatóságok által eddig összegyűjtött adatok alapján négy-négy német illetve magyar cég érintett az ügyben. Az uniós jogszabály szerint amennyiben a cégek nem engedelmeskednek a hatósági felszólításnak, akkor a német állam köteles saját költségén visszaszállítani a szemetet.