Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tőrbe csalták Kulcsárt a Bécsi Opera előtt

2003.07.18. 11:45
A rendőrség pénteken beszámolt arról, miként fogták el csütörtökön Kulcsár Attilát, a K&H Equities üzletkötőjét, akit több milliárd forint kárértékű sikkasztással gyanúsítanak és aki ellen csütörtökön nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár gratulált a rendőrségnek, Salgó László viszont megálljt parancsolt a politikai partvonal mögül bekiabálóknak.
A rendőrség az ügyészséggel és a titkosszolgálatokkal közös akcióban fogta el Kulcsár Attilát, közölte Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár. A nyomozásban az osztrák rendőrség is aktívan közreműködött.

Tudták hol tartózkodik

Kulcsár Attila
Az ORFK az ügy kivizsgálására felállított nyomozócsoportja már korábban is rendelkezett a gyanúsított tartózkodási helyére vonatkozó információkkal, közölte Ferenczi László, az ORFK bűnügyi főigazgatója. A rendőrség számított arra, hogy Kulcsár nem jelenik meg a rendőrségen, ezért előzőleg felvették a kapcsolatot osztrák kollégáikkal, mivel úgy értesültek, a sajtóhírekkel ellentétben a bróker nem Spanyolországban, hanem Ausztriában tartózkodik.

Csel

"Az elfogáshoz egy 'kombinációt' kellett alkalmaznunk" - fogalmazott a főigazgató. A rendőrök cselhez folyamodtak, hogy Kulcsár megjelenjen egy adott helyen, ahol el tudják fogni. A részletekről Ferenczi László csak annyit közölt, hogy olyan hírt juttattak el a brókerhez, amelynek hatására megjelent a Bécsi Opera előtt, ahol öt rendőr elfogta.

A bekiabálókhoz

"Szerencse is kellett a gyors sikerhez" - ismerte el Salgó László országos rendőrfőkapitány, aki a tájékoztatón egy "felkiáltást" intézett "mindenkihez". A főkapitány úgy érzi, az utóbbi időben egyre több vád éri a rendőrséget, hogy kriminalizálja a politikát. "De éppen fordítva van, a politika akarja manipulálni a rendőrséget, azzal, hogy a rendőrség munkáját nem a valós színben tüntetik fel" - hangoztatta Salgó László, és figyelmeztetett, hogy ez a magatartás súlyos morális és működési problémákat idézhet elő, ezért megálljt kell parancsolni a politikai partvonal mögül bekiabálóknak.

Thaiföldre készült?
Elfogása után a rendőrök átkutatták a gyanúsított ruházatát, és több telefonszámot, feljegyzést találtak, ezeket jelenleg is vizsgálják. A nyomozók feltételezik, hogy Kulcsár Thaiföldre akart menni, mert megtalálták nála Thaiföld bécsi nagykövetségének telefonszámát.

Ferenczi László elmondta, hogy a kiadatási eljárás megkezdődött, de egy hónapig is eltart.