Ágnes
-1 °C
2 °C

Kidobták a harapós kutyát a második emeletről

2005.10.03. 11:33
Eltört a gerince egy másfél éves pulinak, miután kidobták egy kaposvári panellakás második emeletéről. Az állatvédelmi jogász szerint az állatkínzások tizenöt-húsz százaléka kerül az ügyészség elé.

Egy édesanya és kislánya veszekedésére figyeltek fel a szomszédok Kaposváron, a Zaranyi lakótelepen. A nő azt kérdezte lányától, hogy már megint megharapta-e a család kutyája. A kislány igennel felelt. "Ez volt az utolsó" - felelte erre a nő, majd kihajította a második emelet erkélyéről a másfél éves pulit.

A szomszédok hiába hívtak állatorvost, a törött gerincű kutyán nem tudtak segíteni, írta a HavariaPress. A rendőrség állatkínzás gyanúja miatt indított nyomozást.

Nemcsak garázdaság?

Az állatkínzások tizenöt-húsz százaléka kerül az ügyészség elé, de ezek közül nem jut el az összes eset a vádemelésig, mondta el - az állatvédő társadalmi szervezetektől a hozzá eljuttatott információkra hivatkozva - Czerny Róbert állatvédelmi jogász. Magyarországon 2004-től büntethető a gerinces állatok kínzása legfeljebb két éves szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel.

A jogász a kaposvári esetről elmondta, hogy állatkínzás mellett akár a szintén maximum két éves szabadságvesztéssel büntethető garázdaságért is feljelentést lehet tenni az édesanya ellen. Ha viszont az emberi élet védelme miatt kellett a kutyát azonnal eltávolítani a lakásból, akkor sem garázdaság, sem állatkínzás miatt nem vonható felelősségre a kaposvári asszony.

Fokozottan ügyelnek

Czerny szerint a köztudatba már bekerült, hogy az állatkínzás nem szabálysértés, hanem bűncselekmény. Még sincs kevesebb eset, mint korábban, inkább fokozottan ügyelnek az elkövetők arra, hogy tettük titokban maradjon.