Amikor a lábadban érzed a zenét

2000.05.31. 14:02
Milyen az, amikor az ember nem csak hallja, de érzi is a ritmust? Nem arra kell azonban gondolni, amikor a hangerő és a basszus kellő mértékben megzavarja a szervezete perisztaltikáját. Aki a ritmust valóban szeretné látni/hallani/érezni, annak ugyanis már nem kell pokolra menni, elég ha Londonig kutyagol, ott épült ugyanis meg Európa első mozgópadlós klubja - adta hírüla BBC.
Diszkókat építeni manapság hatalmas üzlet. A konkurenciaharc óriási, ezért napról napra nyílnak meg a szebb, jobb, hangosabb és kevésbé késelős dizsik. Nem csoda, ha a tulajdonosok mindenféle rafinériákhoz folyamodnak, a mosolygós biztonságistól egészen a sztriptíztáncosnő testéről lenyalogatható tejszínhabig terjedő skálán. Ami azonban valóban szokatlan, az az a klub, ahol beleremeg a padló, ha megszólal a zene, és mindezt nem a hangerőtől teszi.

Először basszus, aztán löket
Miért van az, hogy ha beszélünk másképp halljuk a hangunkat, mint amikor visszahalljuk azt valahonnan? A válasz egyszerű, a koponyánkban lévő csontok a kiadott hang rezgéseit átveszik, így felerősítve és némiképp torzítva azt. Erre a mechanizmusra épít a HIT (Human Induction Technology), ami a lábon keresztül érezteti a zenét a táncossal.

Lábon keresztül érzem a zenét

A gabalyító-gépezet

Bár a japánok időnként meglepően gyerekesnek tűnhetnek az európaiak számára, mégis tőlük indult világhódító útjára különböző ketyerék garmadája (Tamagocsi, lovegetty, furby, stb.). És innen indult az az őrület is, amit magyarul talán táncgépnek nevezhetnénk (angolul Dancing Stage), és amelynek lényege, hogy alaposan megmozgassa az arra vállalkozó delikvenst. A gépből szól a zene, miközben a padlón fények mutatják, hogy mit hová tegyünk, persze mindezt ütemre kell produkálnunk. A gép ügyességünk szerint pontoz, így előfordulhat, hogy letáncoljuk az ellenfelünket a parkettről (mert a legjobb mégis élő ellenfél ellen játszani). Az ügyesebbek már kézzel-lábbal nyomják, break stílusban, sőt a legendák szerint egy fickónak egyszer sikerült szabályosan széttáncolnia a gépet, a közönség nem kis örömére. A játékgépből már készül a speciálisan európai változat, ahol már az itteni ,,sztárok" zenéire táncolhat a nép.

A technika egyszerű, a padlóba, illetve mélyen alá kis rezgéskeltő készülékeket helyeznek el, amelyek a hangfalakhoz hasonló elven működve mozgatják a padlót, persze csak finoman, megkímélve a térdizületeket. Legalul a padló, amely majdhogynem az alap, aztán jönnek a különböző ketyerék, és végül még egy réteg padló. Mindezen feltételek megléte mellet máris lehet denszelni mint a mérgezett egér. Akik kipróbálták istenítik.

Késleltetett rezgések

Tánc közben egész testünkben érezzük a zenét. A kivitelezők szerint a padló csak finoman rezeg, ami egyrészt kellemes, másrészt pedig nem teszi tönkre az izületeket. A dolog lényege, hogy a padló folyamatosan közvetítse a zene ütemét a testbe, a táncos ezáltal még jobban felerősítve hallja, érzi a zenét.

A készülék közvetlenül ugyanazt a zenét adja vissza, ami a hangfalakhoz is eljut, némi késéssel, ugyanis a fejlesztés során kiderült, hogy a basszus és a padlóból érkező rezgések kioltják egymást. Emiatt némi késleltetést kellet közbeiktatni a rezgés rovására, tehát először basszus, aztán löket. Minderről 450 különböző kis rezgéskeltő egység gondoskodik, amelyek akár 500Hz frekvencián is képesek rezegni.

Rezgőgép
Külön figyelmet érdemel még az a technika, amellyel a táncparkettet körülvevő hangfalakat hangolták össze. A gond az volt, hogy a parkett nagy és a hangládák nem minden esetben helyezkedtek el szimmetrikusan. A technikusoknak eltartott egy darabig , amíg az egyes hangfalak késleltetését megoldották, így a zene egy időben éri el a parkettet, az összhang tökéletes.

Zenét honlapra vagy ISDN segítségével más klubokba

Mindezekhez a technikákhoz jön még a klub különleges kialakítása. Az egész klubon belül digitálisan közvetítik a zenét egy belső hálózat segítségével, úgy hogy a különböző termekben és a bárban is szólhat ugyanaz a zene (ami eleve megkérdőjelezi a külön termek létjogosultságát). Sőt ezeken kívül a zenét el lehet juttatni egy honlapra is, vagy ISDN segítségével akár más klubokba a világ bármely pontján. (Állítólag már létezik is ilyesmi New York, Ibiza és London klubjai között.)

A feltalálók már kísérleteznek a még újabb és jobb technikákkal. Véleményük szerint hamarosan elképzelhető egy olyan klub, ahol hangfalakra már nem is lesz szükség ahhoz, hogy zenét csináljanak és táncra bírják a közönséget.