Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Már kedden tudtak a madárkórról

2006.02.15. 17:20
Előbb jelentették be Brüsszelben, mint Budapesten, hogy Magyarországot is elérte a madárinfluenza. Az illetékesek nem hivatalos magyarázata szerint a laboreredmények kedden késő este érkeztek meg, ezért késlekedtek.

Már kedden tudták, hogy a madárinfluenza H5-ös vírustörzse végzett három hattyúval Nagybaracska és Csátalja körzetében, jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Süth Miklós főállatorvos. Az elhullott madarakból levett minták vizsgálatát még február 5-én, 6-án, 9-én végezték.

Ennek ellenére a magyar kormány hivatalosan csak szerda délután erősítette meg, hogy Magyarországot is elérte a madárinfluenza. Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóját megelőzően az Európai Bizottság már közleményt adott ki róla, hogy a magyar hatóságok tájékoztatása szerint az országban megjelent a H5 vírustörzs. Gyurcsány a hivatalos tájékoztatást megelőzően blogján már jelezte, hogy "minden bizonnyal" a madárinfluenza okozta a madarak pusztulását.

Az illetékes hatóságok az Index kérdésére nem hivatalosan azzal magyarázzák a bejelentés késedelmét, hogy a laboreredmények késő estére derültek ki, és ilyenkor ennyi a "normális átfutási ideje" a hírnek.