Ödön
2 °C
11 °C

Csütörtökön ismét kutatnak a magyar alpinista után

2007.10.24. 18:57
Szerdán egy alpesi rendőrökből és hegyi mentőkből álló csapat elindult, hogy az 1500 méter magasan fekvő menedékházban töltse az éjszakát, és hogy másnap ismét nekiláthassanak a szombaton eltűnt 47 éves magyar hegymászó kereséséhez.

Az osztrák hegyi mentők szerdán hozzáláttak az előkészületekhez, hogy felújítsák a keresést a lavina áldozatául esett magyar alpinista után. Franz Schwarzl, a kutatásért felelős rendőrségi egység vezetője közölte, már szerdán előrement egy vegyes, alpesi rendőrökből és hegyi mentőkből álló csapat, hogy egy 1500 méter magasan fekvő menedékházban töltse az éjszakát, majd csütörtökön megpróbáljon eljutni a lavinakúphoz.

Két másik, ugyancsak hét-nyolc fős csoport eltérő útvonalon tesz majd kísérletet a baleset helyszínének megközelítésére. Az egységvezető arra számít, hogy csütörtök déltájban már a helyszínen folytatódhat a keresés. Ha az időjárás megengedi, a belügyminisztérium egy helikoptere is bekapcsolódik a műveletbe, akár közvetlenül a kutatásba, akár szállításnál, ha szükség lesz rá.

A negyvenhét éves magyar hegymászót szombat délután sodorta el egy lavina a stájerországi Hochschwab hegységben, ezernyolcszáz méter magasságban. A hegyi mentők szerint kevés az esély arra, hogy még életben találják az alpinistát, de teljességgel nem lehet kizárni ezt a lehetőséget sem.

A térségben uralkodó rendkívül mostoha körülmények miatt a hét végén fel kellett függeszteni a kutatást, az állandó lavinaveszély miatt ugyanis fennállt annak a lehetősége, hogy a keresőcsapatok is bajba kerülhetnek. A fokozott lavinaveszélyen kívül az erős szél és a sűrű havazás, a helyenként háromméteres hóátfúvások is akadályozták a keresést. A tragédiáról a hegymászó magyar társa értesítette a hatóságokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?