Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Svájcban van a világ két legjobb városa

2007.04.06. 15:31
A világon a legjobb Zürichben lakni. A második is svájci város a rangsorban: Genf. Sőt a kilencedik helyen is az alpesi ország fővárosa, Bern áll. A világ legszörnyűbb helye viszont Bagdad.

A világ tíz legjobb városa közül három svájci, három német és egy osztrák. Kanada, Új-Zéland és Ausztrália egy-egy településsel képviselteti magát, az életminőséget vizsgálva a Mercer Human Resource Consulting tanácsadócég jutott e megállapításra. A mostani rangsor megfelel a tavalyi Top 10-nek, csak minimális változás történt ugyanis a sorrendben.

A Kanada nyugati részén, a Csendes-óceán partján fekvő Vancouver idén ugyanis már osztozni kényszerült a harmadik helyen a tavalyi negyedik Béccsel, az új-zélandi Auckland pedig szintén holtversenyes ötödik lett a német Düsseldorffal, amely tavaly még hatodik volt. Az ausztrál Sydney egyébként a 2006-os listához hasonlóan a kilencedik pozíción osztozik a svájci fővárossal, Bernnel.

Jó helyeken a német városok

Érdekes, hogy három német város is tartja magát a legjobb tíz között: a holtversenyes ötödik Düsseldorf mellett a hetedik és a nyolcadik helyen Frankfurt és München következik. A németek további előkelő helyezéseket is begyűjtöttek: Berlin a 16., Nürnberg a 23., Hamburg pedig a 24.

A világ legjobb városai
Város Helyezés
Zürich (Svájc) 1.
Genf (Svájc) 2.
Vancouver (Kanada) 3.
Bécs (Ausztria) 3.
Auckland (Új-Zéland) 5.
Düsseldorf (Németország) 5.
Frankfurt (Németország) 7.
München (Németország) 8.
Sydney (Ausztrália) 9.
Bern (Svájc) 9.

Az első ötven helyezett közé - amelyről a Mercer számolt be - nem került be kelet-közép-európai város, így Budapest sem.

Különlegesség, hogy Párizs például csak a 33. helyen található a listán, Tokió a 35., London a 39., Madrid a 42., New York a 48. a rangsorban, vagyis a legnagyobb városok hátrébb szorultak.

A legszörnyűbb hely Bagdad

A Mercer összesítése szerint az utolsó helyen az iraki főváros, Bagdad áll, csak kicsivel jobb a helyzet a német Spiegel Online beszámolója szerint Banguiban, a Közép-Afrikai Köztársaság fővárosában, a kongói Brazzaville-ben és a szudáni Khartúmban.

A tanácsadócég 215 világvárost vizsgált meg, 39 kritérium alapján. Az életminőséghez tartoznak eszerint politikai, társadalmi, gazdasági és környezeti feltételek, továbbá az ott élők személyes biztonsága, az egészségügyi ellátás, az oktatási és a közlekedési lehetőségek.

Az ausztrálok és új-zélandiak lenyomják az ázsiaiakat

Ázsia, Ausztrália és Óceániát vizsgálva, az első öt helyen csak új-zélandi és ausztrál városok találhatók a Mercer listáján. A legjobb eszerint az új-zélandi Auckland (a világon az ötödik legjobb pontszámmal), aztán az ausztrál Sydney következik (a világon a 9.), majd az új-zélandi főváros Wellington (12.), az ausztrál Melbourne (17.) és Perth (21.).

Európai sorrend a világranglista első tíz helyezettjéből alakult ki: Zürich a legjobb a világon és persze Európában is, aztán Genf a második, Bécs a harmadik (az egész világot tekintve csak holtversenyben), aztán Düsseldorf Európában a negyedik, a világon holtversenyben az ötödik. Végül Frankfurt Európában az ötödik, a világon pedig a hetedik.

Kanada a legjobb Amerikában

Amerikában rendkívül egyhangú a lista: az öt legjobb város mindegyike Kanadában található: Vancouver (a világon a 3.), Toronto (15.), a főváros Ottawa (18.), Québec székhelye, Montreal (22.) és Calgary (24.). Calgary egyébként egy "különversenyben" világelső: egészségügyi szempontból ez a világ legjobb helye.