Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Maradandó agysérülést szenvedett a majálison megsérült gyermek

2007.05.02. 12:20
Továbbra is életveszélyes állapotban van az a kisgyerek, akit újra kellett éleszteni, miután megsérült a főváros XVIII. kerületében történt légvárbalesetben A Malév Nagybecskerek utcai sporttelepen a szél felkapott egy felfújható várat, és egy rácsos korlátnak csapta. Az Auchan rendezvényén a Nebuló Buli Bt. feladata lett volna a gumivár biztosítása, de a játék egyelőre ismeretlen okból elszabadult. A rendőrség szakértők bevonásával, ismeretlen tettes ellen nyomoz foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

Maradandó agysérülést szenvedett az a 8 éves kisfiú, aki kedden, egy XVIII. kerületi majálison felborult légvárral repült el. Csepregi Gyula, az Országos Baleseti Intézet osztályvezető főorvosa szerdán tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a balesetben a gyermek súlyos fejsérülést szenvedett. Azt is közölte, hogy minden lehetőséget megvizsgáltak, de orvosilag most lehetetlen a beavatkozás, így most nem tudnak rajta segíteni.

A sporttelepen majálisozók közül a felfújható váron több gyerek is játszott, amikor a vár elszabadult kedden. A balesetnek összesen hat sérültje lett, ebből a már említett 8 éves fiú életveszélyesen sérült meg, őt újra kellett éleszteni, majd mentőhelikopter vitte kórházba. A Havariapress szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a gyermek a várral együtt 20-25 métert repült, majd egy kerítésnek csapódott, súlyos fejsérüléseket szenvedett, műteni nem tudják, jelenleg is intenzív osztályon ápolják.


A balesetben egy másik gyermek is súlyos sérüléseket szenvedett, egy kismama és négy gyermek pedig könnyebben sérült.

A rendezvényt szervező Auchan Magyarország sajnálatosnak tartja az esetet, de nem akar ebből hosszú távú következtetéseket levonni. Gilemot Katalin, a vezérigazgató asszisztense az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy ők kereskedők, és ezért minden alkalommal szakértőkre bízzák a rendezvényeik megszervezését. Mivel még nem bizonyosodott be, hogy a Nebuló Buli Bt. hibájából szabadult el a gumivár, nem tartják kizártnak azt sem, hogy a későbbiekben is szerződnek a céggel.


Kerestük a Nebuló Buli Bt. ügyvezetőjét Csizmadia Krisztinát is telefonon, egyelőre sikertelenül. A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai meteorológiai és egyéb szakértők bevonásával vizsgálják az ügyet, hisz az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa is megerősítette, hogy a korábbi feltevéseknek megfelelően valóban egy jelentősebb "portölcsér" - forgószél - is okozhatta a szerencsétlenséget.

A szintén felfújható gumijátékokkal foglalkozó Dulai Zsolt szerint is korai felelősségre vonásról beszélni. Az ilyen légvárak, és egyéb felfújható játékok ugyanis sok éves szabályozatlanság után most már - mintegy nyolc éve - kötelezően átesnek az Építésügyi minőségellenőrző (ÉMI) vizsgáján. Az itt szerzett bizonyítványt már a legtöbb helyen kérik, ezért, aki meg akar maradni a piacon, az igyekszik megfelelni ezeknek a szigorú biztonsági előírásoknak.


"Több ezer ilyen játék van Magyarországon. Május elsején a 3200 településből legalább 500-nál volt ugrálóvár. Attól, hogy ez egyszer így történt, még nem szabad azt hinni, hogy ezek a játékok nem biztonságosak." - nyilatkozta Dulai.

Természetesen a biztonsági szabályok írják elő azt is, hogy miként kell rögzíteni egy ilyen gumivárat, hány dübelt kell elhelyezni, milyen magasságban. Azt a rendőrségi vizsgálat dönti majd el, hogy a Nebuló Buli Bt. is eleget tett-e ezeknek a követelményeknek.