A Kreml falain belül nem lesz temető

2000.02.15. 23:04
Az 1924-ben elhunyt Lenin bebalzsamozott testét a Vörös téren lévő Mauzóleumból hamarosan végső nyughelyre szállítják. A Kreml mellett nem lesz temető - közölte egy magas rangú orosz tisztviselő -, így a Szovjetunió megalapítójának eddig közszemlére tett földi maradványai mellől nemsokára Sztálin, Brezsnyev és Gagarin is eltűnik. Mivel az idősebb orosz generáció ellenzi Lenin eltemetését, a kérdés a választási kampány sarkalatos pontja lehet.

A Lenin-mauzóleum
A temetésekre valószínűleg a március 26-ai orosz elnökválasztást követően kerül majd sor - jelentette az Itar-Tass. A mauzóleum azért a helyén marad - közölte a hírügynökséggel a neve eltitkolását kérő magas rangú tisztviselő. Az orosz közvélemény nagy része - főleg az idősebb generáció - ellenzi Lenin eltemetését. E kérdés éppen ezért Vlagyimir Putyin választási hadjáratának is sarkalatos pontja.

"Körvonalazódik a megoldás" - jelentette ki a tisztviselő. A Kreml álláspontja szerint ugyanis pompás állami temetés keretében kell Lenint kevésbé látványos végső nyughelyére helyezni. Az még nem világos, vajon állami vagy pravoszláv szertartást rendeznek-e.

Borisz Jelcin évekig próbálta elérni, hogy Lenint eltemessék, az oroszok azonban ragaszkodtak Lenin atyácska látványához, ezért még a Szovjetunió szétesése utáni Oroszország első elnöke sem tudta keresztülvinni akaratát.

A Kreml falain belül nem lesz temető - hangsúlyozta a Kreml munkatársa. A tisztviselő idézte adatok szerint számos prominens szovjet személyiség földi maradványát fogják hamarosan eltemetni. A Vörös téren eddig több mint háromszáz történelmi halottat nézhetnek meg a látogatók: közöttük Sztálint, Brezsnyevet vagy Jurij Gagarint.

A mauzóleumról

A Vörös Tér kompozíciós központjában, a mauzóleumban mindmáig őrzik Leninnek, Szovjetunió Kommunista Pártjának és a szovjet államalapítónak bebalzsamozott testét. A mauzóleum a szovjet építészet klasszikus darabja. A. Susev monumentális építménye egyszerű és kifejező, vörös gránittal és fekete labradorittal borított, az orosz nép fájdalmát és vezére tanításának örök érvényességét hivatott kifejezni.

A bejáratnál álló őröket a Kremlin harangjaának zúgására, minden órában leváltják. Lenin pedig soha sincs egyedül: végeláthatatlan emberáradat látogatja őt az idők végezetéig.

A nemzeti ünnepek alkalmával a mauzóleum szónoki emelvénnyé változik, előtte halad el a katonai parádé és a díszfelvonulás. A mauzóleum két oldalán a vendégek, világosszürke gránitból készült páholya található. A forradalmi nekropolisz a mauzóleum mögött van: itt kommunista vezérek, kiváló tudósok és kultúremberek, nagy katonák és nemzeti hősök nyugodnak örökre.