Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Miniszternőhöz bilincselte magát

2004.11.19. 17:10
Váratlanul hozzábilincselte magát egy brit miniszternőhöz egy apajogi aktivista pénteken. A Fathers 4 Justice nevű szervezetnek nem ez volt az egyetlen furcsa akciója: korábban bíbor porral szórták meg Tony Blairt, és felmásztak a Buckingham-palota tetejére.
Nem várt közjáték zavarta meg pénteken Margaret Hodge brit ifjúsági miniszter beszédét egy manchesteri családi jogi konferencián. Egy apajogvédő aktivista odalépett a politikusnőhöz, és bilincset kattintott a csuklójára, összekapcsolva vele magát. Később elmondta, "polgári letartóztatást" hajtott végre, adta hírül a BBC News.

A bilincs helyi idő szerint tíz óra tízkor kattant, és a kiérkező rendőröknek több mint harminc percbe telt kinyitni a zárat, és elválasztani Margaret Hodge-ot az aktivistától.

Lila port szórtak Tony Blairre

A Fathers 4 Justice (F4J - Apák az igazságért) nevű szervezet, amelyhez az aktivista tartozik, azért küzd, hogy kivívja az apák és a nagyapák láthatási jogát. A 2002-ben létrejött F4J szokatlan akciókkal hívja fel a figyelmet az ügyre, amelyet képvisel: szeptember 13-án az egyik aktivistának sikerült feljutnia a Buckingham-palota erkélyére. Az akkor híressé vált Batman-ruhás figura, Jason Hatch a pénteki esetben is szerepet játszott, állítják maguk az F4J tagjai. Májusban még látványosabban léptek fel: lila port szórtak az éppen egy interpellációkra válaszoló Tony Blair miniszterelnökre.