Piroska
-1 °C
5 °C

Feketelistára került Madonna, Clooney és Spike Lee

2003.04.24. 11:01
Negyvennégy amerikai színész, rendező és énekes nevéből álló feketelistát tett közzé egy amerikai internetes honlap az Egyesült Államok iraki háborúját ellenzőkből. A celiberal.com ismeretlen szerzői felszólítanak mindenkit, hogy ne támogassák a liberális hírességeket, mintahogy azok sem támogatják a "nagyszerű elnököt".
A celiberal.com című honlap listáján világhírű művészek, sztárok egész sora szerepel a legkülönbözőbb műfajokból. Egy csoportba került így Barbra Streisand Madonnával, Cherrel és a Pearl Jammel.

"A mi értékrendünk"

"Büszkén elítéljük azokat a liberális hollywoodi hírességeket, akiknek nincs jobb dolguk, mint Amerikát és azokat a bátor férfiakat és nőket bírálni, akik a mi értékrendünket védik" - írják a magukat megnevezni nem kívánó szerzők. A honlap szerint a "liberális hírességek Amerika- és Bush-ellenes nyilatkozataikkal - amióta a nagy elnököt, George Busht megválasztották - úgy törtek elő, mint denevérek egy pincéből".

A titokzatos honlap listájának szerzői egyúttal arra szólítanak fel mindenkit, hogy semmilyen támogatást ne nyújtsanak a 44 fekete listára került művésznek, ne nézzék a filmjeiket, ne vásárolják a lemezeiket, könyveiket és semmilyen alkotásukat. Az MTI szerint mindeddig nem sikerült azonosítani a "fekete lista" kezdeményezőit.

Liberális celebritik

A filmszínészek sorában a 60-as évektől békeharcosként ismert Jane Fonda élvezheti Dustin Hoffman, Jessica Lange, Martin Sheen, Jennifer Aniston, Sean Penn, Richard Gere, Julia Roberts, George Clooney, Whoopy Goldberg és Robin Williams társaságát.

A rendezők táborában nem meglepetés a vietnami háborúról több filmet készítő Oliver Stone, valamint Martin Scorsese, a Woodstock-film társrendezője, de feltűnik Robert Altman, Spike Lee és Michael Moore író-dokumentumfilmes is, aki a márciusi Oscar-gálát is háborúellenes beszédével tette emlékezetessé. Bekerült a 44-ek közé Harry Belafonte, a neves jamaikai énekes, polgárjogi harcos, sőt Larry Hagman, a Dallas világszerte "közutálatnak" örvendő Jockey-ja is.

A látogatók bizonyítékot is szerezhetnek afelől, hogy a nevezett művészek nem véletlenül kerültek a fekete listára. A honlapra ugyanis felkerültek a 44-ek Amerika-ellenes "árulkodó" nyilatkozatai is.