Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Előzetesben az olaszliszkai gyanúsítottak

2006.10.18. 14:01
Szerdán kora délután döntött a megyei bíróság az Olaszliszkán történt lincselés három gyanúsítottjának előzetes letartóztatásba vételéről. A rendőrség gyakorlatilag hírzárlatot rendelt el a nyomozást érintő kérdésekben, a településre több megyéből is irányítanak rendőröket. Hiller István levélben fejezte ki részvétét.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szerda kora délután hozott végzése alapján előzetes letartóztatásba kerültek a brutális olaszliszkai lincselés gyanúsítottjai, jelentette a HavariaPress. A bíróság a várható büntetés nagysága, a tanúk esetleges befolyásolásának lehetősége, továbbá a bűnjelek eltűntetésének, illetve szökés veszélye miatt látta indokoltnak a három férfi előzetes letartóztatását, aminek időtartamát egyelőre egy hónapban határozták meg.

Az emberölés megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vett három férfi - a 36 éves H. Dezső, a 21 éves Sz. András és a 18 éves H. Dezső - mostantól a megyei börtönben várja a büntetőeljárás lefolytatását. A HavariaPress hírügynökség információi szerint két férfi részben beismerte tettét, míg az elsodort kislány apja tagadta, hogy részt vett volna a kegyetlen lincselésben.

Folyamatos rendőri jelenlét

A rendőrség gyakorlatilag hírzárlatot rendelt el, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a szerdán kiadott közleményben úgy fogalmaz, hogy a nyomozás érdekében a továbbiakban csak közlemények formájában ad tájékoztatást. A rendőrségi közleményben emellett az is áll, hogy a nyomozást fokozott ügyészi felügyelet mellett folytatják.

Olaszliszkán folyamatos rendőri jelenlétet rendelt el a megyei rendőr-főkapitányság vezetője. Kökényesi Antal még hétfőn este egyeztetett a település pogármesterével, a vezérőrnagy ekkor értesült arról, hogy a helyi romák egy része elmenekült a faluból, félnek az esetleges atrocitásoktól. A faluban ezért határozatlan ideig - vagy ahogy a rendőrség fogalmaz: "a szükséges ideig" - folyamatos közterületi szolgálatot látnak el a sárospataki rendőrök, amibe besegítenek a Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a szomszédos megyék rendőrei is.

A rendőrség külön kezeli a vasárnapi közlekedési balesetet és az azt követő halálos lincselést. A 11 éves kislány elsodrásában a felelősség kérdését a rendőrség egyelőre még nem tisztázta, az ügyben szakértő bevonásával szabálysértési eljárás indult. A csoportosan elkövetett emberölés ügyében nem zárja ki a rendőrség, hogy további őrizetbe vételek is lesznek, a gyanúsítottak köre még bővülhet.

"Jó tanár volt"

Levélben fejezte ki a maga, az oktatási tárca és a Közoktatáspolitikai Tanács részvétét a tiszavasvári iskola igazgatójának Szögi Lajos tanár "értelmetlen és megdöbbentő, tragikus halála" miatt Hiller István oktatási és kulturális miniszter. "Szögi Lajos ismereteim szerint jó tanár volt, elkötelezett pedagógus - de mindenekelőtt ember" - írta a szaktárca vezetője Halász Lászlónak.

A 44 éves földrajz szakos tanárt vasárnap délután verték halálra a zempléni Olaszliszkán, miután autójával elsodort egy 11 éves kislányt, aki könnyebb sérülést szenvedett. Az autó vezetőjét a feldühödött helybéliek kirángatták kocsijából, és olyan súlyosan bántalmazták, hogy a helyszínen életét vesztette. Az autóban ült a háromgyermekes családapa két gyermeke is.