József, Bánk
-7 °C
0 °C

Végzetes rúgás acélbetétes bakanccsal

2006.10.16. 16:31
Olaszliszkán a rossz szociális helyzettel is magyarázzák, hogy vasárnap brutálisan meglincseltek egy férfit, aki autójával elsodort egy kislányt. A helyi romákat azóta folymatosan fenyegetik, de vannak, akik szerint nem etnikai konfliktusként kell a tragédiát kezelni. Riport Olaszliszkáról.

Két ember termett a gázolásnál. Kiszedték a férfit az autóból és fejbe rúgták. Utána a földön fekvő embert tovább rugdosták, amikor az egyik gyanúsított anyja kijött és mondta, hogy "Ne bántsátok, mert meghal". De ekkor megjelent egy harmadik ember, aki acélbetétes bakanccsal fejbe rúgta a vérző fejű férfit, valószínűleg ez volt a végzetes rúgás. Közben a gyerekek sírtak, és azt kiabálták, "Apa ne halj meg", majd valaki elterelte őket a falu központja felé, mondja egy nappal az olaszliszkai tragédia után egy szemtanú munkatársainknak. Bővebben a lincselésről >>>


Ablakszilánkok a bűntett helyszínén
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Zászló a vértócsánál

Tiszavasvári gyászol, sokan sírnak, többek szerint emlékművet kellene állítani a tragédia helyszínén. Épp Olaszliszkán voltunk, amikor egy tiszavasvári ember hozott egy magyar zászlót, kombinálva Tiszavasvári címerével és egy gyászszalaggal, majd lerakta a vértócsa helyre. A helyiek nem beszéltek vele, ő sem beszélt velük.

Az utcán sokan vannak, a balesetet tárgyalják kisebb nagyobb csoportokban.


Szegfű és Tiszavasvár gyászzászlaja a felszáradt vértócsa nyomain
Fotó: Barakonyi Szabolcs

"Szociális bomba ketyeg a faluban, nincs munka, az emberek rosszul élnek" - mondta az Index munkatársának Majkó Éva Zsuzsanna, aki éppen hazafelé tartott, amikor meglátta, hogy az áldozat az autója mellett fekszik, de akkor még nem tudta, hogy a férfi meghalt-e. Az elsodort kislány édesanyja azt kérte tőle, hogy vigye rendelőbe a gyereket.

Az elsodort kislányért aggódtak

Körülbelül húsz-huszonöt perc múlva visszatértek, amikor látták, hogy a megvert férfi két kislánya az utcán, távolabb a balesettől téblábolt. A nagyobbik azt mondta, visszamenne az apjához, de Majkó Zsuzsa Éva érezte, hogy a látvány nem gyereknek való, pedig akkor még csak annyit tudott, hogy apjukat nagyon megverték, azt még nem sejthette, hogy a férfi meg is halt. A nagyobbik lány sem érzékelte, hogy mi történhetett, ő is főleg az elsodort kislányért aggódott, derült ki Majkó szavaiból.

A nő elmondta, még fel is hívta a lányok anyukáját Tiszavasváriban, és megnyugtatta, hogy férjét ugyan alaposan helyben hagyták, de ő is és a lányok is jól vannak. Később egy ismerős átment Tiszavasváriból a lányokért, ő már tudta, hogy az apjuk meghalt, a gyerekeknek nem mondta meg, de elvitte őket. (Olvassa el, mit gondol a történtekről a férfi özvegye >>>)

Sok a bűncselekmény

Szemtanúk szerint az esetet többen is látták, de senki nem tett semmit. "Sok bűncselekmény van a faluban, nemrég a háza előtti árokban egy halott ember feküdt, de őt nem cigányok ölték meg" - mondta Majkó Éva Zsuzsanna, aki szerint a sok bűncselekmény nem etnikai, hanem szociális okokra vezethető vissza.

Mások azonban nem így látják. A község honlapján keresztül fenyegetik a falu cigány lakosait. Tiszavasváriból is érkeznek fenyegetések, az utcabeli romákat is hívogatják.


Dancs Mihály Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnöke a helyszínen
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Megtudjuk, hogy az elsodort lány családja valószínűleg azért reagált ilyen hevesen, mert tíz éve is volt ott egy baleset, amikor elveszítették a család egyik tagját. "Akkor ugyanígy elindultak, de akkor voltak idősebb, józanabb emberek, akik megfékezték őket. Most minden nagyon gyorsan történt, nem volt ilyen ember" - magyarázza egy szemtanú.

Dancs Mihály Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnöke a helyszínen azt mondta, józanul és méltóságteljesen kell kezelni a történteket. "Történt egy közúti baleset és egy sajnálatos bűncselekmény, és nem szabad etnikai okokkal magyarázni a heves reakciókat" - mondta.

Gettósodás

A faluban begyűjtött információk szerint Olaszliszkán egyfajta gettósodás indult el, a cigányok zöme egy helyen lakik. Egy falubeli azt mondta, 2000-ben az árvízkor a lakosok többségét elköltöztették, a romák viszont az alvégen maradtak. "A gyerekeknek nincs játszóterük, mivel csak EU-szabvány szerint lehetne ilyet létesíteni, de arra viszont nincs elég pénz, így a gyereket az utcán játszanak.

Sok olaszliszkai Pestre jár ügyeskedni, aztán visszamennek, és uzsorakamatot adnak a megszorulóknak, mondják a helyiek. A helyi iskolákból is sokan - még romák is - elviszik a gyerekeiket, mert annyira rosszak a körülmények. Az óvodában csaknem 100 százalék a romák aránya (a népesség 30/70 a magyarok javára), az iskolába 90 százalékban roma gyerekek járnak.