Emőke
-4 °C
9 °C

Akár 15 évet is kaphatnak a lincselők

2006.10.16. 15:55
Még nem világos, hogy pontosan mi történt vasárnap délután Olaszliszkán, annyi bizonyos, hogy többen agyonvertek egy középkorú tanárt, aki előzőleg elsodort egy 11 éves helybéli kislányt. A lincselők legalább két év börtönbüntetésre számíthatnak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség emberölés alapos gyanúja miatt nyomoz az olaszliszkai lincselés ügyében. Tóth Mihály büntetőjogász, egyetemi tanár az Index kérdésére elmondta, hogy egyelőre nem az a lényeg, hogy milyen címen nyomoznak a rendőrök, az lesz a fontos, hogy a bíróság a pontos és teljesen megismert tényállás alapján hozza meg a megfelelő minősítésű ítéletet. Az egyelőre nyitott kérdés, hogy halált okozó testi sértés, erős felindulásból elkövetett emberölés, vagy emberölés történt-e Olaszliszkán.

A büntető törvénykönyv szerint a halált okozó testi sértés és az erős felindulásból elkövetett emberölés büntetési tétele alapesetben 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés, míg emberölésért 5, de akár 15 évet is lehet kapni. Az a konkrét minősítéstől és a súlyosbító és enyhítő körülményektől is függ, hogy ténylegesen hány évet és milyen fokozatú büntetésvégrehajtási intézetben kell majd ülniük az elkövetőknek.

A büntető törvénykönyv alapján azt mindenképp mérlegelni kell, mennyire méltányolható ok az, hogy elgázolta a sértett a tettesek hozzátartozóját. Ha igen, akkor az erős felindulásból elkövetett emberölés jöhet szóba, amennyiben az ölésre irányuló szándék is egyértelműsíthető. Ha ez utóbbi nem, akkor brutális bántalmazásról lehet beszélni. Ezzel párhuzamosan a társtettesség kérdése is felmerül, a testi sértés ily módon is elkövethető, tette hozzá a büntetőjogász.

A minősítő körülmények közül egyedül a különös kegyetlenség jöhet szóba, az aljas indok - amire még gondolni lehetne - nem, mert hozzátartozón esett sérelem miatti bűncselekmény ez alól kivételt képez. Az hogy a bűncselekményt az áldozat kisgyermekeinek szeme láttára követték el, külön jogilag nem értékelhető, bár kétség kívül megrázó körülmény, mondta kérdésünkre Tóth Mihály.

A rendőrség egyelőre három embert vett őrizetbe: a 36 éves H. Dezsőt, a 21 éves Sz. Andrást és a 18 éves H. Dezsőt.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft