Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Olaszliszkán nem ismeretlen a brutalitás

2006.10.16. 11:48
Brutális gyerekek, brutális felnőttek, a hírekből tájékozódók szemében nem túl hízelgő kép alakul ki a hegyaljai településről. Az elmúlt évek olaszliszkai bűnügyi híreiből válogattunk.

Olaszliszka, ez a csaknem nyolcszáz éves hegyaljai település az utóbbi években a bűnügyi hírek gyakori színhelye. Az alig kétezer lakosú község a Tokaj-hegyaljai borvidék egyik jelentős bortermelő területe ma is, de a média ezúttal sem a kiváló szőlőtermésről cikkezik. A vasárnapi tragikus lincselés előtt olaszliszkai gyerekek brutális támadásairól érkezett hír májusban kétszer is.

Május elején két falubéli gyerek - az egyik 12, a másik 13 éves - pénzt kértek egy helybéli férfitől, majd amikor kérésüket nem teljesítette, kétszer is megverték, másodjára olyan súlyosan, hogy a vascsővel és karóval ütlegelt férfi mindkét keze és lába eltört. Május közepén ugyanez a két gyerek egy asszonyra támadt, aki nem adott nekik cigarettát. A nem dohányzó nő könnyebb sérülésekkel megúszta.

A gyerekek fiatal koruk miatt nem büntethetők, ezért a sárospataki rendőrök intézeti elhelyezésüket kérték. Az egyik verekedő, aki szeptemberben lesz 14 éves, ami a magyar jogszabályok szerint a büntethetőség alsó határa, már több esetben is összeütközésbe került a törvénnyel, de kora miatt eddig mindig megúszta a számonkérést.

A rendőrség már korábban eljárást indított a szülők ellen is, kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt. Az Indexnek akkoriban úgy nyilatkozott Nagy János alezredes, a sárospataki rendőrkapitány, hogy a faluban mindenki jól ismeri és rettegi ezeket a megzabolázhatatlan gyerekeket, de senki nem tud, nem mer tenni ellenük semmit.

Agyonverte

Márciusban hétvégi italozás vezetett halálhoz a faluban, egy 48 éves férfit néhány évvel fiatalabb cimborája vert agyon, miután együtt italoztak, majd valamin összekaptak. A tettes egy fadorongot kapott elő, és azzal vetett véget a vitának.

2004 decemberében két helyi férfi támadott meg házában egy idős házaspárt. A rablók egy helyszínen talált hokedlivel kezdték ütlegelni a háziakat többször fejbe vágva őket, és értékeiket követelték. A kiáltozást a szomszéd meghallotta, és az idős pár segítségére sietett. Ekkor a rablók elmenekültek, de a rendőrök rövid időn belül elkapták őket.

Áprilisban, az országos árvíz idején kihasználva a Bodrog magas vízállását sertéseket lopott hét olaszliszkai férfi egy zalkodi telephelyről. A csónakkal érkező tolvajokat járőröző rendőrök fülelték le.

Tavaly decemberben ugyancsak a gyerekekkel volt baj a faluban, három 8-10 éves gyerek pár nappal karácsony után bemászott a jókora fallal körülvett régi zsidó temetőbe és nyolc sírkövet ledöntött. A tettesek kiskorúak, nem büntethetők. Fekete Gyula, Olaszliszka polgármestere akkor elmondta: a kár jelentős, ezért térfigyelő rendszer kialakításával megpróbálják elejét venni a hasonló cselekményeknek.