Edina
-12 °C
-3 °C

Tűz London központjában

2006.08.30. 07:45
Az utóbbi évek legnagyobb tüze pusztított a Királyi Művészeti Akadémia tulajdonában lévő épületben, London belvárosában. Hatvan tűzoltó kedd estére elfojtotta a tetőt elégető lángokat, de parázsló részek még maradtak. A múzeumi anyag biztonságos helyen, a központi épületegyüttesben van.

Az utóbbi évek legnagyobb tüze okozott jelentős károkat és felfordulást kedden London belvárosában.

A lángok az egyik legjelentősebb londoni turistalátványosság, a Piccadilly Circus közelében csaptak fel, a Burlington Arcades nevű fedett, exkluzív bevásárló passzázs mögötti épületek egyikében, amely a Királyi Művészeti Akadémia tulajdonában van.

A képtárként is működő Royal Academy of Arts közlése szerint a tűzvésztől sújtott épület éppen üres, és a felbecsülhetetlen értékű múzeumi anyagot felvonultató központi épületegyüttestől elkülönülten áll. Tetőszerkezete azonban súlyosan megrongálódott.


A helyszínen még kedd este is hatvan tűzoltó dolgozott. A hatalmas forgalmú Piccadilly sugárutat, amely a Hyde Park Corner és a Piccadilly Circus között fut, csaknem teljes hosszában lezárták, ami óriási fennakadást okozott a londoni belváros közlekedésében. A lángok terjedését estére megfékezték, de a tűz még nem aludt ki teljesen.

Pénteken a szentpétervári Szentháromság székesegyház kupolája gyulladt ki. Az orosz város egyik legszebb templomának hatalmas kupolája teljesen leégett és összeomlott.