Jolán
2 °C
4 °C

Novemberben áll bíróság elé az orosz-ukrán maffiafőnök

2003.09.13. 14:22
Leonid Sztecura, a felbujtóként elkövetett emberölés kísérletével és más súlyos bűncselekményekkel vádolt ukrán-izraeli kettős állampolgár büntetőperében a Fővárosi Bíróságon kitűzték az első tárgyalást november 6-ra.
A vád szerint Sztecura egy Magyarországon tevékenykedő, elsősorban orosz és ukrán származású személyekből álló, jól szervezett és jelentős erőt képviselő bűnözői csoportban töltött be vezető szerepet. Sztecura négy társával áll bíróság elé, az általa vezetett csoport több tagját azonban nem sikerült azonosítaniuk a hatóságoknak.

Elutasították az óvadék kérelmét

A szervezet széles körű bűnözői tevékenységének egyik fő vonulata abban állt, hogy az általuk kiszemelt, rendszerint vendéglátó-ipari vállalkozásokkal foglalkozó cégvezetőket fenyegetéssel vagy erőszakkal rendszeres védelmi pénz fizetésére kényszerítették, tájékoztatott korábban az ügyészség. Ezt a tevékenységet a vád szerint Sztecura és társai szervezett alá-fölé rendeltségben, a feladatokat megosztva, utasítások alapján végezték.

Sztecura, alvilági gúnynevén Loncsik, csaknem két éve előzetes letartóztatásban van. A rendőrök 2001 októberében fogták el a záhonyi vasútállomáson. Sztecura óvadék iránti kérelmet nyújtott be a jogintézmény ez év nyári életbe lépése után nem sokkal, ám azt a bíróság elutasította.

A Clodo-per koronatanúja

Az egyik vádpont szerint Sztecura utasítására 1997-ben foglyul ejtettek egy csecsen származású orosz állampolgárt, azért, hogy megöljék. Sztecura emberei késsel fenyegették a sértettet, ütlegelték, gépkocsiba tuszkolták, egy erdőbe vitték, többször megszúrták. A sértett halottnak tettette magát, az arra járók pedig azonnal orvost hívtak, így maradhatott életben.

A másik vádpont szerint egy budai vendéglátó-ipari egységtől követeltek védelmi pénzt, 1998-ban félmillió forintot, a tulajdonosváltást követően pedig már egymilliót. Az esettel kapcsolatba hozható Seres Zoltán, aki akkoriban fegyveres támadás áldozatává vált Tahitótfaluban, máig tisztázatlan körülmények között.

Leonid Sztecura koronatanú volt a bombagyárosként ismerté vált, jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélt Dietmar Clodo és társai büntetőperében és terhelő vallomást tett a német férfira. Abban az eljárásban Clodo rendőrségi provokációnak minősítette, hogy fedett nyomozó rendelt és vásárolt tőlük bombát, továbbá állította, hogy nem ő a bombagyáros, hanem a magyar rendőrséggel együttműködő Leonid Sztecura.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?