András, Andor
-3 °C
3 °C

Hárommillió macska országa vagyunk

2006.07.31. 14:06
A nemkívánt utcai macskaszaporulatnak humánusabban is elejét lehet venni, állítják az állatvédők, akik szerint többek között ivartalanítással és fogamzásgátlással kellene küzdeni az utcákat elözönlő macskák szabadcsapatai ellen.

Hárommillió macska él Magyarországon, állítja az Orpheus Állatvédő Egyesület, amely Indexhez eljutatott közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az kóbor macskák elszaporodásáért az állatokat etető állatbarátok tehetők felelőssé. A becslések szerint csak Budapesten kétszázezer macska él, vidéken pedig jóval több az egy lakosra jutó macskák száma, mondta kérdésünkre Seres Zoltán, az Orpheus Egyesület vezetője. Az állatvédő aktivista szavaiból kiderült, nincs pontos adat a macskák számáról, de mindenképp többmilliós nagyságrendről lehet beszélni.

Az utca ura
Az utca úrnője

A szabadon kóborló, gazdátlan kisemlősök egyre több fejtörést okoznak. Egyfelől megszaporodtak a macskák elleni, a törvény szerint állatkínzásnak minősülő bűncselekmények, sok esetben méreggel, különféle lőfegyverekkel harcolnak a nemkívánt utcai macskaszaporulat ellen. Másfelől sok gondot okoznak a beteg, elhullott, ezért közegészségügyi szempontból veszélyes macskák is.

A nyári macskaboom magyarázata a párzási ciklusban keresendő, a tavasszal aktív ivarérett egyedek ugyanis pár hete, hónapja kölykedzettek meg, a felnövekvő vadóc alom pedig ezekben a napokban "kerül az utcákra". A táplálék után kutató macskák leginkább a panelnegyedek és a belvárosi, pincés-gangos, lerobbant bérházak környékét kedvelik, ahol az utcára kitett szemetesek jelentik a fő vonzerőt. A macskák szaporodásáért azonban a lakók is felelősek, sokan ugyanis megsajnálják a kóbor cicákat, és rendszeresen hordanak le konyhai maradékot és egyéb eledelt az állatoknak.

Ne adjunk enni nekik?
Ne adjunk enni nekik?

A macskák féléves koruk után már ivarérettek, így egy nősténynek 3 év alatt akár kétszáz utódja is születhet. Az állatvédő szervezet vezetője szerint az utcamacskák számát humánusan is lehet csökkenteni, leginkább azzal, hogy felhagynak a kóbor állatok etetésével, így a macska élelem híján továbbáll. A jól tartott macska ráadásul ivarképesebb, és ezért igazi természetes szelekcióról sem beszélhetünk, ráadásul a rágcsálókat sem fogják meg teli hassal a macskák.

Alternatív megoldás, ha etetjük ugyan a megszánt cirmoskat, de ételükbe fogamzásgátlót adagolunk, ezzel elejét vehetjük a későbbi kiscicaáldásnak. Állatorvosnál feliratva egy félévre párezer forintos költséghet jelenthet ez az állatbarátoknak. A megoldáshoz az is hozzátartozna, ha a macskák gazdái ivartalanítanák éjszakára kijáró kedvenceiket. Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint tehát fontos lenne, hogy ki-ki a háza körül élő macskák ivartalanításáról az állatok védelme, a közegészségügyi normák miatt maga gondoskodjon.