Szilárda
0 °C
6 °C

Madárinfluenza-vesztegzár Bukarest utcáin

2006.05.21. 15:54
A román fővárosban harminc utcát vesztegzár alá kellett vonni madárinfluenza gyanúja miatt. A hatóságok még várnak a laboratóriumi eredményekre, de ha bebizonyosodik, hogy jelen van a vírus, két teljes kerületet le kell zárni. A kormány nyugtatja a lakosságot, a mezőgazdasági miniszter tyúkhús-lakomára hívta meg az újságírókat.

Romániában nem tudták megállítani a madárinfluenza vírusának terjedését. Az utóbbi két hét alatt ötven fölé emelkedett a vírussal fertőzött, illetve fertőzésgyanús települések száma. A többnyire az ország közepén fekvő 8-10 megye után a hét végén egy második székelyföldi faluban, sőt a fővárosban is találtak fertőzésgyanús háztáji gazdaságokat.

Szombaton Bukarest két kerületében több mint harminc utcát vontak egészségügyi zárlat alá - jelentette a Magyar Rádió tudósítója. Eddig két teszt igazolta a fertőzés gyanúját, ezért az érintett utcákban kordont állítottak fel és fertőtlenítő szőnyeget terítettek le.

Disznót is tartanak a fővárosban

Ha a laboratóriumi vizsgálatok a tojásembrióban is kimutatják a madárinfluenza vírust, Bukarest II. és IV. kerületében teljes vesztegzárat rendelnek el. Bukarestben ezért válságstáb ült össze a kormány vezetésével.

A Magyar Rádió információi szerint a II. kerületben 21 utcát, a negyedikben 15 utcát készítettek a vesztegzárra. A helyi polgármesterek szerint összesen mintegy 2500 bukarestire vonatkozna az intézkedés. He bebizonyosodik a fertőzés gyanúja, 6 ezer szárnyast kell leölni a fővárosban.

A bukaresti főpolgármester ezért törvényben akarja megtiltani a fővárosban az állattartást. Különösen a külvárosi részeken tartanak baromfit, de van, aki sertést vagy tehenet nevel.

Az eddig fertőzésgyanúval kórházba szállított csaknem húsz személyről egyébként kivétel nélkül kiderült, hogy nem kapták el a madárinfluenza vírusát (a H5N1-es vírus csak állatról állatra terjed).

Törvénytelenségek

A bukaresti szaklaboratórium szerológiai vizsgálatai szombatig húsz helységben erősítették meg a madárinfluenza H5-ös vírusának a megjelenését a háztáji gazdaságokban és (legalább is a Brassó megyei Feketehalom esetében) egyes ipari rendszerű baromfitelepeken- közölte szombaton Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter.

A román hatóságok egyelőre nem tudtak egyértelmű magyarázatot adni a veszélyes madárkór vírusának tavaszi elharapózására. Egyelőre csak gyanítják, hogy a főgócnak mondott Feketehalomra állítólag külföldről behozott pulykaszállítmánnyal hurcolták be a vírust az ottani három baromfitelepre.

Az már kiderült, hogy a vírus terjedésének egyik oka a törvénytelenségek sorozatát mutató tenyésztői és kereskedelmi gyakorlat. Olyan szakvélemény is van, hogy a tavaszi költöző madárvonulás is okozhatott helyenként eseti fertőzést.

Csirkelakoma újságíróknak

A román agrártárca elrendelte az eddig nem érintett baromfifarmok és -telepek biológiai biztonsági intézkedéseinek felülvizsgálatát és szigorítását. A miniszter 29 megye 295 ipari rendszerű farmjáról kért ilyen értelmű gyors helyzetjelentést, 22 nagy baromfitelep esetében pedig elrendelte a tevékenység felfüggesztését. Egyszersmind elrendelte az élő baromfi-behozatal szigorú ellenőrzését és felülvizsgálatát.

Gheorghe Flutur megnyugtatta a lakosságot, hogy pánikra nincs ok, a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a veszélyes kórral kapcsolatos fejleményeket. Biztosította a vásárlókat, hogy a kereskedelemben található baromfihús - megfelelő, legalább 70 Celsius fokos hőkezelés esetén -, valamint más baromfitermékek minden veszély nélkül fogyaszthatók. Ennek bizonyítására meghívta a román média munkatársait egy bukaresti vendéglőben lezajlott "csirke- és tyúkhús-lakomára".