Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megkerült az eltűnt védett tanú

2005.07.01. 15:01
Csak ideiglenesen került ki a rendőrség látóköréből Szlobodan Sztojanovics, a kecskeméti maffiaper egyik koronatanúja. A férfit csütörtökön nem találtak budapesti lakásán a rendőrök és a telefonja is süket volt.

A rendőrség ismét felvette a kapcsolatot a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Radnai László és tíz társa ellen folyó perben tanúként megidézett szerb férfivel, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-vel. Garamvölgyi László elmondta, hogy a hatóságokkal vádalkut kötött, szerb-montenegrói állampolgárságú tanú "csak ideiglenesen került ki a rendőrség látóköréből". A tanú nincs benne a rendőrségi tanúvédelmi programban, így neki csak alkalmankénti személyi védelem jár, mondta a szóvivő.

Nem találták

A vádalkut kötött tanúnak a rendőrség által biztosított védelem csak abból áll, hogy a tartózkodási helyéről Kecskemétre, és onnan visszakísérjék a férfit. "A személyi védelem, hasonlóan a tanúvédelemhez csakis úgy történhet, ha a védett személy beleegyezik, ráadásul nemcsak arról van szó, hogy beleegyezik, hanem hozzátartozik, hogy bármikor egyoldalúan felmondhatja" - tette hozzá a szóvivő.

A kecskeméti maffiaper csütörtöki tárgyalási napjának kezdetén, Fodor Endre tanácsvezető bíró bejelentette, hogy a korábban kihallgatott szerb-montenegrói állampolgárságú tanú, és egy másik tanú szembesítése elmarad, mert Slobodan S. eltűnt. A tanácsvezető bíró elmondta, hogy a rendőrök által megbeszélt időpontban nem jelent meg a tanú, akit Kecskemétre kellett volna szállítani, a megadott lakcímen pedig nem találták a férfit, mobiltelefonja ki volt kapcsolva.

Radnaiék ellen vallott

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Radnai László és tíz társa elleni büntetőperben az ügyészség emberölés előkészülete, fegyvercsempészet és lőfegyverrel való visszaélés miatt emelt vádat. A bűnüldöző hatóságok szerint a Radnai vezette bűnözői csoport egy rivális banda vezetőjének megölésére készült és ennek érdekében csempészett be az országba fegyvereket.

A szerb férfi, aki a bűnügy nyomozati szakaszában még gyanúsítottként szerepelt, vádalkut kötött a hatósággal és a bíróság előtt részletes, Radnaiékra terhelő vallomást tett.