Benedek
-5 °C
5 °C

Eltűnt a maffiaper koronatanúja

2005.06.30. 10:39
Nem találták a rendőrök budapesti lakásán Szlobodan Sztojanovicsot, a kecskeméti maffiaper egyik védett tanúját. A per csütörtöki tárgyalásán a vádlottak ellenlábasaként ismert vállakozó tanúvallomása közben összesett.

Nyomtalanul eltűnt Szlobodan Sztojanovics, a szerb-montenegrói állampolgárságú védett tanú, aki korábban vádalkut kötött a hatóságokkal, ezért elmarad tervezett szembesítése a a negyedik védett tanúval. A hírt Fodor Endre tanácsvezető bíró jelentette be a Kecskeméten folyó maffiaper csütörtöki tárgyalásának kezdetén, jelentette az MTI.

"A rendőrök által megbeszélt időpontban nem jelent meg a tanú, akit Kecskemétre kellett volna szállítani" - mondta a bíró. A rendőrök a védett tanú által megadott budapesti lakcímen nem találták a férfit, mobiltelefonja ki van kapcsolva. A szerb férfi, aki korábban a per elsőrendű és másodrendű vádlottja mellett dolgozott testőrként, a bíróság előtt részletes, Radnaiékra terhelő vallomást tett.

Kifordult térd

Később újabb incidens zavarta meg a maffiaper tárgyalását, a vád szerinti kiszemelt áldozat ugyanis a bíró keresztkérdései közepette váratlanul összeesett, írja a HavariaPress. A vádirat szerint a tanúként kihallgatott ajkai férfit a vádlottak meg akarták gyilkolni.

A bíró éppen arról akarta faggatni a tanút, tudott-e arról, hogy 2004 nyarán a vádlottak a meggyilkolására készültek, amikor a férfi hirtelen összeesett. A tanú később magától felállt, és azt mondta, hogy kifordult a térde, emiatt a tárgyalásban szünetet rendeltek el. Pár perccel később már szólt, hogy rendbe jött, és tudja folytatni a vallomástételt.

Nem is vállalkozó

A 44 éves férfi eddig annyit mondott el, hogy többeket is ismer a vádlottak közül, de a kapcsolatuk pár éve ellaposodott. Állítása szerint egyébként ő nem vállalkozó, csupán egy kft. alkalmazottja, ahol tanácsadóként dolgozik. Azt állította, hogy a Balatonnál semmilyen érdekeltsége nincs, és nem volt testőre annak a budapesti autókereskedőnek, akitől állítólag mintegy 160 millió forintot követeltek Radnaiék. Állítja, hogy nem is tudott semmilyen üzleti vitáról az autókereskedő és Radnaiék között. A vallomás azért is érdekes, mert a vád szerint a tanú balatoni szórakozóhelyeket védett, és ezt az üzletet akarták tőle megkaparintani a vádlottak.

Szabadlábon az egyik vádlott

Szabadlábra helyezte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság a kecskeméti maffiaper egyik vádlottját, értesült a HavariaPress. A nyári ítélkezési szünet előtti utolsó tárgyaláson a vádlottak védői kezdeményezték, hogy védenceiket a bíróság helyezze szabadlábra. Volt, aki óvadékot ajánlott fel; volt, aki azt kérte, hogy házi őrizetbe kerülhessen, illetve akadt olyan is, aki lakhelyelhagyási tilalmat szeretett volna kapni. Fodor Endre bíró csak az ügy tizedrendű vádlottjának kérelmét fogadta el. Tíz vádlott így továbbra is előzetesben marad, és csak a per egyik mellékfigurája védekezhet mostantól szabadlábon.

A csütörtöki tárgyalás az utolsó a nyári bírósági szünet előtt, az eredeti tervek szerint ekkorra fejezte volna be az érdemi tárgyalást a bíróság. A tanúkihallgatások elhúzódása miatt azonban őszre csúszik a bizonyítási eljárás java, az ügyvédi indítványokra is csak akkor kerülhet sor. A tárgyalássorozat szeptember 12-én folytatódik, a bíróság szeptemberre és októberre 16 tárgyalási napot tűzött ki, így első fokú ítélet pár hónap múlva várható az ügyben.