Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Az MDF-es gyanúsított részlegesen beismerte a gyilkosságot

2006.09.17. 15:19
Az egykori MDF-es politikust, Sz. Gyulát gyanúsítják a marcali Horváth Károly brutális meggyilkolásával. Az áldozat családja szerint nem önvédelemből ölt a volt MDF-es, aki politikustársa szerint olyan, mint Maci Laci.

Pénteken hat lövéssel megölték a 34 éves Horváth Károlyt a Marcali mellett lévő ipartelepen. A rendőrség szombaton el is fogta a feltételezett elkövetőt. A gyilkossággal gyanúsított férfi Sz. Gyula, az MDF marcali listavezetője – erősítette meg a Hírszerző információját az MDF. A gyilkosságot péntek este nyolc óra körül, az áldozat autójában követte el a gyanúsított. Az MDF azóta felszólította lemondásra Sz. Gyulát, és elhatárolódott tőle, mondván, az erőszak minden formáját elítéli. A Magyar Televízió Híradója vasárnap úgy értesült, a gyilkossággal gyanúsított Sz. Gyula részleges beismerő vallomást tett. Az Index kiküldött bűnügyi tudósítójának riportja következik.

Családi körben

„Jó ember volt a Dudi” – emlékszik vissza felesége a péntek este marcaliban lelőtt Horváth Károlyra. A fiatalasszony anyósának verandáján ül, arca előtt zsebkendő, szeme vörös a sok sírástól. Körülötte a feketébe öltözött rokonság képtelen elhinni, ami Karcsival történt. Horváth Károlyt családcentrikus, normális emberként ismerték. Két gyermeke volt, egy 14 éves fiú, és egy 4 éves kislány, akinek még nem mondták el, mi történt apjukkal. Beszélgetésünk alatt feltűnik a kislány, egy kis zöld széket keres, mindenki másról kezd el beszélni.


Horváth Károly családja

A fiatalasszonyék nemrég költöztek új házba, amire hatmillió forint hitelt vettek fel. Nem tudják, miből fogják visszafizetni.

Nem hinnék, hogy önvédelem volt

„Megfenyegette őket, azt mondta, megöli a feleségét, a gyerekeit" – vág közben Horváth Károly sógora. Az asszony bólogat. Hogy pontosan milyen üzlet végződött ilyen véresen a két férfi között, arról nem tudnak a rokonok.

Nem tudják elképzelni, hogy Sz. Gyula önvédelemből ölte meg Horváth Károlyt, legalábbis úgy tudják, H. K.-nál nem volt semmiféle lőfegyver, se más fegyvernek minősülő eszköz. A feleség csak annyit tudott, hogy férjét megfenyegették. „Egy politikus hogy mer ilyet tenni, mikor tudja a törvényeket” – lobban haragra a rokonság egyik férfitagja.

Leégett

A gabonakereskedéssel foglalkozó Sz. Gyuláról tudni vélik, nem csak Horváth Károlynak, hanem sokaknak tartozott: inkei és vési gazdáknak a termény árával. Sz. Gyula azután ment tönkre, hogy leégett inkei gabonatárolója. A tüzet állítólag elektromos zárlat okozta. „Biztosítási csalás volt, maga gyújtotta fel” – mondják a rokonok, amikor szóba hozzuk a tároló ügyét.

Sz. Gyuláról úgy tudják, sokat italozott és szerencsejátékkal is vesztett pénzt. Azt, hogy Horváth Károly uzsorakamatra adott volna hitelt, tagadják a rokonok. „Vállalkozó volt” – mondja a feleség. Sajtóértesülések szerint H. K. közismert éjszakai figurája volt Marcalinak.

Nem hagyják

Horváth Károly bátyja nem volt beszédes hangulatban, amikor találkoztunk vele, csak annyit mondott: „nem hagyjuk annyiban”. A felesége péntek este 6 órakor beszélt utoljára Horváth Károllyal, a sógora 7-kor látta utoljára. Holttestére szombaton reggel Marcalitól délre talált rá egy birkapásztor.


A gyilkosság helyszíne

A család most elvárja a MDF-től, aminek Somogy-megyei nagytelepülési listáját Sz. Gyula vezette, hogy a párt fizesse ki a Horváth Károly családi házára felvett hatmillió forintos kölcsönt.

Maci Laci fegyverrel

„Laza figura volt, egy Maci Laci” – jellemzi Sz. Gyulát Kiss Vince a Marcali Városért Egyesület tagja, a gyanúsított politikustársa. „Most sem akarom elhinni, ami történt” – hitetlenkedik. „Soha semmilyen erőszakos cselekedete nem volt, az agresszivitás távol áll tőle” – mondja Kiss, aki négy évet töltött Sz. Gyulával a Marcali képviselőtestületében. „Kártyázni szeretett, de csak ultizott. Báránylelkűnek ismertem.”

Sz. Gyula a tapsonyi vadásztársaság tagja volt, rendelkezett fegyverviselési engedéllyel, de úgy tudjuk, a gyilkosságnál használt fegyverre ez nem vonatkozott.