Aliz
6 °C
14 °C

Az MDF-es gyanúsított részlegesen beismerte a gyilkosságot

2006.09.17. 15:19
Az egykori MDF-es politikust, Sz. Gyulát gyanúsítják a marcali Horváth Károly brutális meggyilkolásával. Az áldozat családja szerint nem önvédelemből ölt a volt MDF-es, aki politikustársa szerint olyan, mint Maci Laci.

Pénteken hat lövéssel megölték a 34 éves Horváth Károlyt a Marcali mellett lévő ipartelepen. A rendőrség szombaton el is fogta a feltételezett elkövetőt. A gyilkossággal gyanúsított férfi Sz. Gyula, az MDF marcali listavezetője – erősítette meg a Hírszerző információját az MDF. A gyilkosságot péntek este nyolc óra körül, az áldozat autójában követte el a gyanúsított. Az MDF azóta felszólította lemondásra Sz. Gyulát, és elhatárolódott tőle, mondván, az erőszak minden formáját elítéli. A Magyar Televízió Híradója vasárnap úgy értesült, a gyilkossággal gyanúsított Sz. Gyula részleges beismerő vallomást tett. Az Index kiküldött bűnügyi tudósítójának riportja következik.

Családi körben

„Jó ember volt a Dudi” – emlékszik vissza felesége a péntek este marcaliban lelőtt Horváth Károlyra. A fiatalasszony anyósának verandáján ül, arca előtt zsebkendő, szeme vörös a sok sírástól. Körülötte a feketébe öltözött rokonság képtelen elhinni, ami Karcsival történt. Horváth Károlyt családcentrikus, normális emberként ismerték. Két gyermeke volt, egy 14 éves fiú, és egy 4 éves kislány, akinek még nem mondták el, mi történt apjukkal. Beszélgetésünk alatt feltűnik a kislány, egy kis zöld széket keres, mindenki másról kezd el beszélni.


Horváth Károly családja

A fiatalasszonyék nemrég költöztek új házba, amire hatmillió forint hitelt vettek fel. Nem tudják, miből fogják visszafizetni.

Nem hinnék, hogy önvédelem volt

„Megfenyegette őket, azt mondta, megöli a feleségét, a gyerekeit" – vág közben Horváth Károly sógora. Az asszony bólogat. Hogy pontosan milyen üzlet végződött ilyen véresen a két férfi között, arról nem tudnak a rokonok.

Nem tudják elképzelni, hogy Sz. Gyula önvédelemből ölte meg Horváth Károlyt, legalábbis úgy tudják, H. K.-nál nem volt semmiféle lőfegyver, se más fegyvernek minősülő eszköz. A feleség csak annyit tudott, hogy férjét megfenyegették. „Egy politikus hogy mer ilyet tenni, mikor tudja a törvényeket” – lobban haragra a rokonság egyik férfitagja.

Leégett

A gabonakereskedéssel foglalkozó Sz. Gyuláról tudni vélik, nem csak Horváth Károlynak, hanem sokaknak tartozott: inkei és vési gazdáknak a termény árával. Sz. Gyula azután ment tönkre, hogy leégett inkei gabonatárolója. A tüzet állítólag elektromos zárlat okozta. „Biztosítási csalás volt, maga gyújtotta fel” – mondják a rokonok, amikor szóba hozzuk a tároló ügyét.

Sz. Gyuláról úgy tudják, sokat italozott és szerencsejátékkal is vesztett pénzt. Azt, hogy Horváth Károly uzsorakamatra adott volna hitelt, tagadják a rokonok. „Vállalkozó volt” – mondja a feleség. Sajtóértesülések szerint H. K. közismert éjszakai figurája volt Marcalinak.

Nem hagyják

Horváth Károly bátyja nem volt beszédes hangulatban, amikor találkoztunk vele, csak annyit mondott: „nem hagyjuk annyiban”. A felesége péntek este 6 órakor beszélt utoljára Horváth Károllyal, a sógora 7-kor látta utoljára. Holttestére szombaton reggel Marcalitól délre talált rá egy birkapásztor.


A gyilkosság helyszíne

A család most elvárja a MDF-től, aminek Somogy-megyei nagytelepülési listáját Sz. Gyula vezette, hogy a párt fizesse ki a Horváth Károly családi házára felvett hatmillió forintos kölcsönt.

Maci Laci fegyverrel

„Laza figura volt, egy Maci Laci” – jellemzi Sz. Gyulát Kiss Vince a Marcali Városért Egyesület tagja, a gyanúsított politikustársa. „Most sem akarom elhinni, ami történt” – hitetlenkedik. „Soha semmilyen erőszakos cselekedete nem volt, az agresszivitás távol áll tőle” – mondja Kiss, aki négy évet töltött Sz. Gyulával a Marcali képviselőtestületében. „Kártyázni szeretett, de csak ultizott. Báránylelkűnek ismertem.”

Sz. Gyula a tapsonyi vadásztársaság tagja volt, rendelkezett fegyverviselési engedéllyel, de úgy tudjuk, a gyilkosságnál használt fegyverre ez nem vonatkozott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?