Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Démoni marcipánfigurák panoptikuma

2003.04.24. 13:54
Aki szeretné kegyetlen pszichés kísérletnek alávetni gyermekét, látogasson el bátran a budai Rózsahegyi Cukrászdába, és nézesse meg vele a démoni marcipánfigurák panoptikumát. A világ leggonoszobb Micimackója, debil gorilla, szerencsétlen Malacka, és néhány vak egyed a 101 kiskutyából - mindez egy helyen. Felejthetetlen horror. Vizuális forradalom és a világraszóló titok: mi rejtezik a cukormáz alatt.
A csütörtökön bemutatott panoptikum a szervezők szerint "világpremier". Nem a gyermekveszélyeztetés szempontjából gondolták ezt, hanem mert eddig ők még nem hallottak hasonlóról, ellentétben a jelenlévő újságírókkal. Nem kell messze menni marcipán múzeumhoz, csak Kaposvárig, esetleg Szentendréig. De mindegy is, nem ez itt a lényeg, hanem, hogy a paksi reaktorból frissen előhúzott cukros Malacka üdvözletét küldi mindenkinek.

Ketten ha találkoznak

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
A sajtóanyagból kiderül, úgy kezdődött minden, hogy ketten beszélgettek. Rózsahegyi Balázs, aki nem más, mint a "különleges vendéglátóhelyek guruja", és Megyeri János, a "szebbnél szebb öltözékeket tervező" divattervező. Addig beszéltek, míg támadt egy ötletük: megalkotják a világ első marcipán panoptikumát.

A most bemutatott figurákon kívül még legalább 30-at - köztük ember nagyságúakat is - készít gyermeknapig a "szobrászokból és cukrászokból álló team". Végül az egész brancsot leviszik a cukrászda pincéjébe, melynek levegőjét kipucolják a gombáktól, és üvegketrecbe zárják a már most is megcsodálható gonosz Micimackót, a debil lila gorillát, a szerencsétlenül vigyorgó Malackát, és a szemetlen kiskutyákat. (Azért vakok egyelőre, mert a pincében szemkontaktálni akarnak, így csak ott festenek rájuk szemeket.)

Mit rejt a belseje?

A divattervező Megyeri János elárul egy nagy titkot: a figuráknak csak a külseje marcipán, belül valami másból vannak. Üzleti titok, hogy miből. Ugye megértjük. Meg hát. A titok megfejtése érdekében megpróbáltuk észrevétlenül becserkészni szerencsétlen Malackát, de a lila szörny, a bandavezér, résen volt: és fenyegetően morogni kezdett, mikor elővettük a szikét. Mindenesetre a marcipánról a szervezőktől megtudjuk, "gyúrható, kóstolgatható és a legfinomabb dolog a világon". Már vitatkozni sem merünk.

A vizuális forradalom megtette hatását

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Marcipántestet ölt a későbbiekben Garfield, Ubul, Csipkerózsika, T-Rex, de még Tarzan is. A kreatív csoport azért választotta ezeket a mesehősöket, mert a szobrászok által végzett felmérés kiderítette számukra: "a klasszikus mesehősök ma már a második helyre szorultak korunk vizuális forradalmának következtében". A sarokban lévő dohányzóasztalról lebukfencezik egy újságolvasó ráma, benne a Magyar Hírlap mai számával.

És ha már vizuális forradalom: a "rohanó világunkban csak egy csöndes, nyugodt félórát itt" megszállottjainak cukrászdájában egyébként festményeket is vásárolhatunk. Akvarellek vannak a "Szivar terem", magyarul dohányzó falán. Tájképek, hatvan és százezer között.

Utcanevet most nem írunk, a szervezők szerint felesleges, ugyanis "nemsokára bárki könnyebben fogja megtalálni a Rózsahegyi Cukrászdát, mint az óbudai főteret". Lehet. Malacka izzadni látszik a vakufényben.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft