2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Kétszáz nappal tovább maradhat fegyházban Magda Marinko

2005.11.03. 08:01
Hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerősen pénzbüntetésre, vagy ha azt nem fizeti meg, akkor kétszáz nap szabadságvesztésre ítélte a bíróság a hírhedt sorozatgyilkost, aki leghamarabb 2020-ban hagyhatja el a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönt.

Kétszáz nap fogdával toldották meg Magda Marinko életfogytiglani fegyházbüntetését - tudta meg a HavariaPress. A sátoraljaújhelyi bíróság nyáron meghozott ítélete most jogerőssé vált: a szerb bérgyilkosnak negyvenezer forintot kell befizetnie. Ha ezt nem teszi meg fegyházbüntetésének 2020-ben esedékes felülvizsgálatáig, további kétszáz napot kell majd fogdában töltenie.

A büntetést Marinko egy másfél évvel ezelőtti eset miatt kapta, mikor a sátoraljaújhelyi fegyház tornatermébe kísérték. A fegyőrök elmondása szerint a sorozatgyilkos maffiózó egyiküket váratlanul megragadta és a vállapjánál fogva lerántotta a földre. A szorult helyzetben lévő felügyelőt kollégái szabadították ki Marinko szorításából.

Az őrök feljelentése alapján vizsgálat indult, melynek végén a szerb férfit bűnösnek találták hivatalos személy elleni erőszak miatt. A bérgyilkos elismerte, hogy megragadta az egyik őr ruháját, ám azzal védekezett, hogy ez csak reflexmozdulat volt, mivel előzőleg megfeszült a szíj, amelyen vezették, emiatt elvesztette egyensúlyát. Az ügy érdekessége, hogy ha a bírák börtönbüntetést szabtak volna ki a pénzbírság helyett, Marinko szabadlábra helyezésének lehetőségét 2020 helyett először 2025-ben vizsgálhatták volna csak meg.

Hazájában halálra ítélték

Magda Marinkót három ember megöléséért ítélték 1995-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre. Mivel az 1998 előtt kiszabott életfogytiglani ítéletek csupán 25-30 évre szóltak, így Marinko esetében nem tényleges életfogytigról van szó, tizenöt év múlva akár el is hagyhatja a börötnt, ha netalán így határoznának az ügyében döntő bírák.

Mint ismeretes a magyarországi ítélettel egyidőben Marinkót a társaival elkövetett palicsi és szabadkai gyilkosságok miatt - összesen nyolc ember lelövéséért - Jugoszláviában halálra ítélték. A nemzetközi törvények értelmében azonban a magyar hatóságok nem adhatták ki, így ha feltételesen szabadlábra bocsátják, valószínűleg hazánkban marad a hírhedt szerb bűnöző.

A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön egyébként az ország egyik legszigorúbb büntetésvégrehajtási intézete. Egyedül ebben az intézetben van különleges biztonsági körlet, ahol Magda Marinko is tölti büntetését.