Irén, Írisz
5 °C
15 °C

Kétszáz nappal tovább maradhat fegyházban Magda Marinko

2005.11.03. 08:01
Hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerősen pénzbüntetésre, vagy ha azt nem fizeti meg, akkor kétszáz nap szabadságvesztésre ítélte a bíróság a hírhedt sorozatgyilkost, aki leghamarabb 2020-ban hagyhatja el a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönt.

Kétszáz nap fogdával toldották meg Magda Marinko életfogytiglani fegyházbüntetését - tudta meg a HavariaPress. A sátoraljaújhelyi bíróság nyáron meghozott ítélete most jogerőssé vált: a szerb bérgyilkosnak negyvenezer forintot kell befizetnie. Ha ezt nem teszi meg fegyházbüntetésének 2020-ben esedékes felülvizsgálatáig, további kétszáz napot kell majd fogdában töltenie.

A büntetést Marinko egy másfél évvel ezelőtti eset miatt kapta, mikor a sátoraljaújhelyi fegyház tornatermébe kísérték. A fegyőrök elmondása szerint a sorozatgyilkos maffiózó egyiküket váratlanul megragadta és a vállapjánál fogva lerántotta a földre. A szorult helyzetben lévő felügyelőt kollégái szabadították ki Marinko szorításából.

Az őrök feljelentése alapján vizsgálat indult, melynek végén a szerb férfit bűnösnek találták hivatalos személy elleni erőszak miatt. A bérgyilkos elismerte, hogy megragadta az egyik őr ruháját, ám azzal védekezett, hogy ez csak reflexmozdulat volt, mivel előzőleg megfeszült a szíj, amelyen vezették, emiatt elvesztette egyensúlyát. Az ügy érdekessége, hogy ha a bírák börtönbüntetést szabtak volna ki a pénzbírság helyett, Marinko szabadlábra helyezésének lehetőségét 2020 helyett először 2025-ben vizsgálhatták volna csak meg.

Hazájában halálra ítélték

Magda Marinkót három ember megöléséért ítélték 1995-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre. Mivel az 1998 előtt kiszabott életfogytiglani ítéletek csupán 25-30 évre szóltak, így Marinko esetében nem tényleges életfogytigról van szó, tizenöt év múlva akár el is hagyhatja a börötnt, ha netalán így határoznának az ügyében döntő bírák.

Mint ismeretes a magyarországi ítélettel egyidőben Marinkót a társaival elkövetett palicsi és szabadkai gyilkosságok miatt - összesen nyolc ember lelövéséért - Jugoszláviában halálra ítélték. A nemzetközi törvények értelmében azonban a magyar hatóságok nem adhatták ki, így ha feltételesen szabadlábra bocsátják, valószínűleg hazánkban marad a hírhedt szerb bűnöző.

A Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön egyébként az ország egyik legszigorúbb büntetésvégrehajtási intézete. Egyedül ebben az intézetben van különleges biztonsági körlet, ahol Magda Marinko is tölti büntetését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!