Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Megtalálták Törökországban Mehmet Karcsikát

2005.05.20. 16:12
Megtalálta a tavaly júliusban elvitt magyar állampolgárságú kisfiút egy török lap. A szegedi Tüysüz Mehmet Karcsikát anyjától külön élő, török-magyar édesapja egy másik gyerek útlevelével csempészte Törökországba. Karcsika ügyében Gyurcsány miniszterelnök és Somogyi Ferenc külügyminiszter is közbenjárt, de a török rendőrség nem találta meg a fiút.

Egy török újság megtalálta azt a szegedi kisfiút, akit egy évvel ezelőtt apja nem vitt haza a láthatásról, adta hírül a KlubRádió. A török apa egy hasonló korú gyerek útlevelével hazájába csempészte fiát.

"Apámmal boldog vagyok"

#alt#
Tüysüz Mehmet Károly.
Forrás: rendorseg.hu
A Zaman című török lap pénteki beszámolója szerint a kisfiú jól érzi magát apjánál. Az újságírónak például azt mondta: "Apámmal boldog vagyok, engem ne küldjenek haza."

Az édesapa azzal vádolta Karcsika magyar anyját, hogy kereszténnyé akarja nevelni, és sertéshússal eteti a kisfiút. A magyar sajtónak azt rótta fel, hogy az anya vádjai alapján politikai ügyet csinált Tüysüz Mehmet Karcsika sorsából, belekeverve Törökország uniós csatlakozását is.

Gyurcsány segítséget kért a török miniszterelnöktől

Az isztambuli magyar konzul a rádiónak azt mondta, a cikk megjelenése után értesítette a török rendőrséget, és közölte velük, hogy Mehmet Károlyt azonnal vissza kell juttatni édesanyjához, és amennyiben továbbra is arra hivatkoznak, hogy nem találják, akkor az ő felelősségük lesz, ha nem jut haza. Az édesanya, Zimborás Gabriella a bécsi egyezményre hivatkozva azt kérte a helyi hatóságoktól, tegyék lehetővé, hogy meglátogathassa a gyereket.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök múlt heti budapesti látogatásán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közbenjárást kért az ügyben. Ezelőtt, 2004 novemberi ankarai útján Somogyi Ferenc külügyminiszter Mehmet Károlyról is tárgyalt török kollegájával, aki akkor azt mondta, bízik az ügy kedvező kimenetelében.

A konzul elmondta, bár az apa illegálisan vitte el a gyereket, a török rendőrség semmit sem tett az ügyben. A magyar főkonzulátus és az ankarai nagykövetség többször is intézkedésre szólította a rendőröket, de ők arra hivatkoztak, nem találják a fiút, lehet, hogy nincs is Törökországban.

A fiú magyar állampolgár

A szegedi Tüysüz Mehmet Károlyt 2004. július 10-én vitte láthatásra török édesapja, és azóta sem vitte vissza. A férfi és a nő élettársi viszonyban éltek, a szakítás után Karcsit az anyjának ítélték. A fiú eltűnése után az anya bejelentést tett a rendőrségen, amely nyomozást indított az apa ellen. Később a férfi telefonált, és közölte, Törökországban van a gyermekkel együtt. Arra kérte az asszonyt, mondjon le a kisfiúról. Mint kiderült, a kisfiút elaltatták, és idegen útlevéllel vitték át a határon.

Az apát a török rendőrség elfogta és kihallgatta, majd elengedte. Az anya ügyvédje az Igazságügyi Minisztérium közbenjárását kérte, de a papírok törökre fordítása sok időt vett igénybe. A kisfiú magyar állampolgár volt, amikor elvitték, az apja török-magyar kettős állampolgár. Az anya ügyvédje szerint elképzelhető, hogy fiának is megszerzi a török állampolgárságot, és akkor még nehezebb lesz hazahozni a gyereket.