Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Túl sok a meleg buddhista szerzetes

2003.07.09. 08:20
Háromszázezer thaiföldi szerzetesből hétszáz homoszexuális - írja egy bangkoki angol nyelvű lap annak kapcsán, hogy buddhista egyházi vezetők az egyházi törvénykönyveket tanulmányozzák: miként távolíthatnák el a meleg szerzeteseket.
A buddhista szerzetesjelöltek szigorú átvilágítását javasolja Thaiföld egy vezető szerzetespapja, hogy kiszűrjék az egyre nagyobb számban jelentkező melegeket, akik állítólag gondokat okoznak egyes templomokban.

Phra Payom Kalayano a Nation című, angol nyelvű bangkoki lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy a háromszázezer thaiföldi szerzetes között 700 homoszexuális van. Egy bangkoki egyházi illetékes szerint vezető buddhista szerzetesek és papok nagyítóval tanulmányozzák az egyházi törvénykönyveket, de eddig nem tudták eldönteni, miként távolíthatnák el a melegeket.

A buddhista szerzetesség és a homoszexualitás viszonyát mindig is kétértelműség övezte, és a meglévő egyházi jogszabályok között nincs egyetlen sem, amely a homoszexuális szerzetesek kizárását írná elő - írta a Reuters. Felszentelés előtt a buddhista szerzeteseknek csak arra az egyszerű kérdésre kell válaszolniuk, hogy férfiak-e? A szerzetesektől életfogytiglani cölibátust várnak el.