Melegrekord: 38,8 C fok Békéscsabán

2000.07.04. 18:17
Évszázados melegrekord dőlt meg Békéscsabán. Kedden délután 38,8 fokot mértek. A kánikula miatt harmadával többször kellett kivonulniuk a mentőknek. Súlyosabb a hőség a Balkánon. Romániában több hivatalból hazaküldték a dolgozókat, mert helyenként a hőmérséklet árnyékban is meghaladta a negyven fokot.
Újabb évszázados napi csúcs dőlt meg kedden, most Békéscsabán: a helyi meteorológiai szolgálat délután negyed háromkor 38,8 C fok meleget mért, ami négy tizeddel haladja meg az e században e napon árnyékban mért eddigi legmagasabb. Az 1929 óta működő csabai időjárásjelző intézet - amely ma az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi kirendeltsége s a repülőtéren működik - az eddigi július negyedikék közül 1950-ben mérte a legnagyobb meleget, 38,4 C fokot.

A mentők a szokásosnál harminc százalékkal kaptak több riasztást

Margitszigeti napozók
Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Vadász Vilmos elmondta, hogy szerdára mérséklődik a meleg, azonban még mindig az átlagosnál magasabb lesz a hőmérséklet az ország déli, délkeleti részében, ahol a hőmérők higanyszála felkúszhat akár 30 fokig is. A fővárosban 34,3 fokot mértek, de a belvárosban akár 40 fok is lehetett napközben.

A csabai mentőknek e napon az átlagosnál sokkal többször kellett kivonulniuk, mivel a tikkasztó hőség miatt sokkal több volt a rosszullét - tudta meg az MTI a békési megyeszékhely mentőállomásán.

A fülledt, meleg időben a mentők kedden délutánig a szokásosnál mintegy harminc százalékkal kaptak több riasztást - tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat ügyeletvezetője az MTI-t. Közlése szerint rosszullétekhez, eszméletvesztésekhez, túlmelegedéses esetekhez hívták a mentőket. Többször kaptak riasztást a strandokról is, ahol napozók lettek rosszul a hőségben.

Az ügyeletes felhívta a figyelmet, hogy a tartós meleg a szív- és érrendszeri panaszokban, valamint a vérnyomás-problémákban szenvedőkre a legveszélyesebb.

Hatvan fok Bukarestben

Bukarestben és számos délvidéki, síksági településen kora délután a hőmérők higanyszála órákon át 40 fokot mutatott árnyékban, két méterrel a talajszint fölött. De talajszinten - ugyancsak árnyékban és védett helyen - a hőség elérte a 62 fokot. A román főváros központi tereinek és útvonalainak napsütötte aszfaltján ennél is magasabbak - 70 fok körüliek - voltak a hőmérsékleti értékek.

A perzselő hőség miatt több hivatalból és más munkahelyről hazaküldték az alkalmazottakat, vagy a gyilkos melegtől viszonylag védettebb helyre irányították, védőitalokkal, hűsítőkkel látták el őket, alkalmi hűsölési, zuhanyozási lehetőségeket biztosítottak számukra.

A mentőszolgálatoknak Bukarestben így is a szokásosnál 150-200-zal több helyszínre kellett kivonulniuk a hőgutával küzdő emberek megmentésére.

Egyébként éppen a keddi hivatalos közlönyben jelent meg a román kormány június 15-i sürgősségi kormányrendelete a rendkívüli hőmérsékleti (plusz 37 és mínusz 20 Celsius fok) viszonyok között a munkáltatókra háruló különleges védőintézkedésekről, a munkanap korlátozásáról, illetve kora délelőtti és késő délutáni felosztásáról.