Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Melegrekord: 38,8 C fok Békéscsabán

2000.07.04. 18:17
Évszázados melegrekord dőlt meg Békéscsabán. Kedden délután 38,8 fokot mértek. A kánikula miatt harmadával többször kellett kivonulniuk a mentőknek. Súlyosabb a hőség a Balkánon. Romániában több hivatalból hazaküldték a dolgozókat, mert helyenként a hőmérséklet árnyékban is meghaladta a negyven fokot.
Újabb évszázados napi csúcs dőlt meg kedden, most Békéscsabán: a helyi meteorológiai szolgálat délután negyed háromkor 38,8 C fok meleget mért, ami négy tizeddel haladja meg az e században e napon árnyékban mért eddigi legmagasabb. Az 1929 óta működő csabai időjárásjelző intézet - amely ma az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi kirendeltsége s a repülőtéren működik - az eddigi július negyedikék közül 1950-ben mérte a legnagyobb meleget, 38,4 C fokot.

A mentők a szokásosnál harminc százalékkal kaptak több riasztást

Margitszigeti napozók
Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Vadász Vilmos elmondta, hogy szerdára mérséklődik a meleg, azonban még mindig az átlagosnál magasabb lesz a hőmérséklet az ország déli, délkeleti részében, ahol a hőmérők higanyszála felkúszhat akár 30 fokig is. A fővárosban 34,3 fokot mértek, de a belvárosban akár 40 fok is lehetett napközben.

A csabai mentőknek e napon az átlagosnál sokkal többször kellett kivonulniuk, mivel a tikkasztó hőség miatt sokkal több volt a rosszullét - tudta meg az MTI a békési megyeszékhely mentőállomásán.

A fülledt, meleg időben a mentők kedden délutánig a szokásosnál mintegy harminc százalékkal kaptak több riasztást - tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat ügyeletvezetője az MTI-t. Közlése szerint rosszullétekhez, eszméletvesztésekhez, túlmelegedéses esetekhez hívták a mentőket. Többször kaptak riasztást a strandokról is, ahol napozók lettek rosszul a hőségben.

Az ügyeletes felhívta a figyelmet, hogy a tartós meleg a szív- és érrendszeri panaszokban, valamint a vérnyomás-problémákban szenvedőkre a legveszélyesebb.

Hatvan fok Bukarestben

Bukarestben és számos délvidéki, síksági településen kora délután a hőmérők higanyszála órákon át 40 fokot mutatott árnyékban, két méterrel a talajszint fölött. De talajszinten - ugyancsak árnyékban és védett helyen - a hőség elérte a 62 fokot. A román főváros központi tereinek és útvonalainak napsütötte aszfaltján ennél is magasabbak - 70 fok körüliek - voltak a hőmérsékleti értékek.

A perzselő hőség miatt több hivatalból és más munkahelyről hazaküldték az alkalmazottakat, vagy a gyilkos melegtől viszonylag védettebb helyre irányították, védőitalokkal, hűsítőkkel látták el őket, alkalmi hűsölési, zuhanyozási lehetőségeket biztosítottak számukra.

A mentőszolgálatoknak Bukarestben így is a szokásosnál 150-200-zal több helyszínre kellett kivonulniuk a hőgutával küzdő emberek megmentésére.

Egyébként éppen a keddi hivatalos közlönyben jelent meg a román kormány június 15-i sürgősségi kormányrendelete a rendkívüli hőmérsékleti (plusz 37 és mínusz 20 Celsius fok) viszonyok között a munkáltatókra háruló különleges védőintézkedésekről, a munkanap korlátozásáról, illetve kora délelőtti és késő délutáni felosztásáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?