Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Nincs még felelőse a metrógázolásnak

2005.05.24. 15:13
Hétfőn egy férfi feltehetően öngyilkossági szándékkal bemászott a Dózsa György úti metróállomáson a sínek közé, leült és így gázolta el a metró. A várakozók közül senki nem volt hajlandó tanúskodni, a balesetről csak a beérkező metrószerelvény vezetője tudott beszámolni. A rendőrség szerint a BKV belső vizsgálatának kell kiderítenie, mi is történt pontosan.

A rendőrség nem indított bűnügyi nyomozást, csupán államigazgatási eljárásban vizsgálja a hétfői metróbalesetet, amiben életét veszítette egy idős férfi a Dózsa György úti metróállomáson. Ezzel kapcsolatban azonban úgy tűnik, a BKV a legutóbbi menetrendbotrány után újabb vizsgálattal kell szembenézzen. A közlekedési vállalat sajtósai a gázolás másnapján még mindig nem tudtak érdemben tájékoztatást adni arról, hogy a peronügyeletes mit láthatott a gázolás előtt. Érdeklődésünkre azt közölték, hogy a peronon történtekről, illetve az állomásokra érvényes belső szabályokról csak a metróigazgatóság tudna felvilágosítást adni, viszont az ott dolgozó illetékesek "továbbképzésen vannak", és leghamarabb csütörtökön érhetőek el.

Jelenleg úgy tudni, hogy feltehetőleg öngyilkossági szándékkal ment a sínekre a csaknem százéves ember. Az ügyet ezért a rendkívüli haláleseteket vizsgáló osztály vette át a közlekedésiektől, tudtuk meg Kormos Endre alezredestől, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. Pillanatnyilag próbálnak mindenkit megkeresni, aki láthatott valamit a peronon történtekből, így kikérdezik a közlekedési vállalat ott dolgozó munkatársait is.

Öt perc

Hétfőn az utasok közül senki nem volt hajlandó tanúskodni, a balesetről pontos információkat csak a beérkező metrószerelvény vezetője tudott a rendőröknek adni. E szerint a férfi a peronhoz képest körülbelül másfél méterrel mélyebben lévő sínek között ült, amikor a metró elgázolta.


Itt mászhatott le a férfi
(Klikk a nagyításhoz)

Amennyiben a metróvezető beszámolójára hivatkozó rendőrségi adatok helytállóak, akkor mindenképp érdemes lenne kideríteni: miképp mászhatott le egy 94 éves öregember a sínek közé, úgy hogy senki nem állította meg. Azt, hogy mindez mennyi idő alatt történt, nem tudni biztosan, a következő metróra ebben az időszakban akár öt percet is várni kell. Ennyi idő feltehetőleg elég ahhoz, hogy valaki az előző metró kigördülése után a peron végi vaslépcsőn lebotorkáljon az aknába és a halált várva leüljön a sínek közé. Az bizonyosnak tűnik, hogy a metróra várók egyike sem nyomta meg a peron oldalán található áramtalanító gombot, így a metró elkerülhetetlenül gázolt át a jelek szerint észrevétlenül a sínek közé került férfin.

"Továbbképzésen vannak"

A rendőrség egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy az állomás munkatársai mit láthattak a belső monitorokon. "Ezt a BKV belső vizsgálatának kell kiderítenie" - mondta Kormos Endre. Amennyiben felmerül bármiféle szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúja, a felelősség kérdését a rendőrség vizsgálja majd ki.

A metróállomás kamerái elvileg a peron teljes hosszát belátják. Az Index úgy tudja, hogy a peronügyeletes által figyelt monitorokhoz nincs felvevő kapcsolva, azaz nem rögzítik a képet, nincs utólag kielemezhető felvétel a különös körülmények között bekövetkezett öngyilkosságról. Mivel a BKV illetékeseit még kedden sem sikerült elérni, ezért egyelőre azt sem tudhattuk meg, hogy lesz-e egyáltalán belső vizsgálat az eset miatt.