Sára, Márió
2 °C
6 °C

Süllyed Mexikóváros

2005.12.08. 16:31
Egy süllyedő város hallatán azonnal Velence jut eszünkbe, pedig Mexikóváros központjának egy része az olasz várost is meghaladó tempóban süllyed, írja a BBC. A város ivóvízhiánnyal is küszködik, bár a hiba pont ott van, hogy az alapok az ingatag tómederbe épültek.

Mexikó fővárosában több mint 20 millió ember lakik és dolgozik, így nem meglepő, hogy a várost óriási szürke szmogfelhő borítja. Ami viszont ennél is aggasztóbb, akár megoldhatatlannak tűnő probléma, az a város süllyedése, Mexikóváros ugyanis legalább 9 métert süllyedt az elmúlt évszázadban.

Az okok többszáz évre vezethetők vissza: valamikor a 16. században egy spanyol hódítót megbabonázott a hely, ahol ma Mexikóváros áll, és felépített egy várost egy tó közepére, teljes harmóniában a környezettel. A háborítatlanság azonban nem tartott sokáig, a tó vizét egy víztározóba terelték és nagyszabású építkezésekbe kezdtek. A mára gigantikussá nőtt város egy részét tehát egy ingatag tómederre alapozták.

Vízparadoxon

A lakosság ivóvizének biztosításához a víztározót folyamatosan ürítik, a víz elvezetésével pedig a város elkezdett lefelé mozdulni. Az utak burkolata megrepedt, a házak fala és teraszai düledezni kezdtek.

Megoldás lehetne, hogy Mexikóváros vízszükségleteit más módon biztosítják, azonban a városvezetés számára nem ez tűnik a legégetőbb problémának.

Tovább fokozza a megoldás sürgősségét, hogy az elhanyagolt víztározó tele van résekkel és repedésekkel, így a benne lévő víz 40 százaléka céltalanul felszívódik, a városban pedig csak minden negyedik ember jut hozzá vezetékes ivóvízhez.

Mexikóváros egyik egyetemén az esővíz hasznosítására egy kutatócsoportjával kifejlesztett egy tárolórendszert, amit már tesztel is. Az eszköz segítségével a lehullott esővíz akár 80 százaléka hasznosítható ivóvízként.