Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Megemelnék a süllyedő Velencét

2005.11.23. 13:42
A város alatti földréteg "felduzzasztásával" emelné meg a tenger által fenyegetett Velence városát egy professzor. A város tíz év alatt harminc centit emelkedne, de persze máris akadtak ellenzők.

Olasz szakértők egy drámaian új megoldást javasoltak a Velence városát fenyegető süllyedés megakadályozására, mitöbb visszafordítására. A tenger megregulázására irányuló szélmalomharc helyett inkább felhasználnák a vizet, hogy segítségével megemeljék a süllyedő szigetet, adta hírül a BBC.

A terv szerint 12 darab 700 méter hosszú cső felhasználásával óriási mennyiségű vizet pumpálnának a Velence szigete alatt elterülő földrétegbe. A tengervízzel elvegyült homok térfogata így megnőne, és a város tíz év alatt 30 centivel magasabbra emelkedne.

Az Olaszország északi részén fekvő város lassacskán fulladozik - az Adriai-tenger vízszintje nő, egyre sűrübben fordulnak elő magas dagályok. Az olasz kormány 4,5 milliárd eurót költ a sokat vitatott projektre, ami abból áll, hogy zsilipeket építenek az öböl bejáratához, amelyekkel befolyásolni tudják a vízszintet.

Sci-fi

A Padua Egyetem egy mérnökökből és geológusokból álló csoportja vetette fel a várost "felpumpáló" ötletet, amelynek költsége az eddigiek töredéke, mindössze 100 millió euró. A terv szerint Velencét meg lehetne emelni majdnem annyival, amennyivel az elmúlt három évszázad alatt megsüllyedt.

A projektvezető professzor úgy véli, hogy az új megoldás nem jelent alternatívát, azonban a kettő ötvözete sikeres egyveleg lehet. A teória gyakorlati vizsgálata jelenleg is zajlik.

A új ötlet azért nem győzött meg mindenkit: a pisai ferde torony kitámasztását tervező mérnök szerint a megoldás leginkább egy sci-fihez hasonlít, és komoly kárt okozhat Velence törékeny struktúrájában. A város polgármestere viszont egyáltalán nem elutasító, elérkezettenk látja az időt új javaslatokra a város megemelésének ügyében. Meg van győződve róla, hogy a terv megvalósításához szükséges technológia már létezik.

  • Vennék
  • Bankszámla