Piroska
-2 °C
5 °C

A maffia a legsikeresebb olasz vállalkozás

2005.01.20. 12:53
Kétszer nagyobb árbevételt ért el tavaly az olasz maffia, mint az ország legnagyobb legális vállalkozása, a Fiat csoport. A százmilliárd eurós árbevétel 59 százalékát a drogüzlet adta, második helyen a védelmi pénzek gyűjtése áll.

A maffia Olaszország legnagyobb vállalkozása, évi százmilliárd eurós árbevétele kétszerese a legnagyobb legális üzleti vállalkozás, a Fiat csoport bevételénél, jelentette be Piero Luigi Vigna főállamügyész. Csütörtöki olasz sajtójelentések szerint még ennél is sokkal nagyobb lenne a szervezett alvilág éves forgalmának összege, ha nemcsak a hagyományos olasz maffiát vették volna figyelembe az összforgalom adatának megállapításakor, hanem az országban szerfelett tevékeny orosz és albán maffia ügyleteit is.

A maffia legfontosabb üzletágának a kábítószer-kereskedelem (59 milliárd eurós forgalom) bizonyult a múlt évben. A zsarolás és a védelmi pénzek kicsikarása (14 milliárd) állt a második helyen. Olyan "nagy múltú" maffiaüzletágak, mint a prostitúció vagy a fegyverkereskedelem, aránylag keveset hoznak a konyhára.

A főügyész szerint az a legveszedelmesebb jelenség, hogy a "keresztapák" nemcsak a feketegazdaságban uralják a terepet. Számos dél-olaszországi régióban vaskézzel irányítják a "fehér" gazdaság folyamatait is, ők szabják meg például bizonyos áruféleségek esetében, hogy mely márkák kerülhetnek piacra és melyek nem.