Paszkál
10 °C
15 °C

Magyar MIG-ek túl közel repültek egy utasszállítóhoz

2005.08.18. 22:54
A megengedettnél közelebb repült két magyar vadászgép egy cseh utasszállítóhoz csütörtök délután, amikor egy ismeretlen kisgépet ellenőriztek a magyar légtérben. A HM szerint nem állt fent vészhelyzet.

A magyar honvédség két MIG-29-es harcászati repülőgépe a megengedettnél jobban megközelített egy utasszállító repülőgépet csütörtökön kora délután a magyar légtérben.

A két harcászati vadászrepülőgép azért indult el Magyarország nyugati határa felé, hogy egy, a légtérben észlelt, ismeretlen kisrepülőgépet azonosítson.

A művelet végrehajtása közben, délután fél kettőkor a vadászgépek keresztezték egy polgári repülőgép útvonalát - amely egyébként korábban utasítást kapott útvonalának módosítására a várható manőver miatt - , és eközben a megengedett öt mérföldnél jobban megközelítették a polgári repülőgépet.

A polgári repülőgép személyzete ezt észlelte és jelentette a Polgári Légi Biztonsági Szervezetnek (Polebisz).

Nem volt vészhelyzet

"Semmiféle olyan esemény nem történt, ami veszélyeztette volna a repülőgépek biztonságát" - hangsúlyozta a HM szóvivője, Bocskai István.

A történteket a Katonai Légügyi Hatóság vizsgálja, amely arra keres választ, hogy a katonai repülőgépek letértek-e feladatuk teljesítése közben a számukra kijelölt útvonalról, illetve ha igen, az a pilóta hibájából vagy a parancsot kiadó személyzet hibájából következetett-e be.

A vadászrepülőgépek parancsot kaptak a visszatérésre, mivel a kisrepülőgép időközben azonosította magát és leszállt a célállomáson.

Cseh utasszállító volt

Az MTI légiforgalmi forrásból származó információja szerint az érintett polgári repülőgép a cseh tulajdonú Travel Service Légiforgalmi és Szolgáltató Kft. egyik Boeing típusú utasszállító repülőgépe volt.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője, Bajkó Erika megerősítette, az eset résztvevője valóban egy Boeing típusú utasszállító repülőgép volt, de - mint mondta - a Polgári Légiforgalmi Hatóság a légitársaság nevéről nem ad ki információt.