Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar MIG-ek túl közel repültek egy utasszállítóhoz

2005.08.18. 22:54
A megengedettnél közelebb repült két magyar vadászgép egy cseh utasszállítóhoz csütörtök délután, amikor egy ismeretlen kisgépet ellenőriztek a magyar légtérben. A HM szerint nem állt fent vészhelyzet.

A magyar honvédség két MIG-29-es harcászati repülőgépe a megengedettnél jobban megközelített egy utasszállító repülőgépet csütörtökön kora délután a magyar légtérben.

A két harcászati vadászrepülőgép azért indult el Magyarország nyugati határa felé, hogy egy, a légtérben észlelt, ismeretlen kisrepülőgépet azonosítson.

A művelet végrehajtása közben, délután fél kettőkor a vadászgépek keresztezték egy polgári repülőgép útvonalát - amely egyébként korábban utasítást kapott útvonalának módosítására a várható manőver miatt - , és eközben a megengedett öt mérföldnél jobban megközelítették a polgári repülőgépet.

A polgári repülőgép személyzete ezt észlelte és jelentette a Polgári Légi Biztonsági Szervezetnek (Polebisz).

Nem volt vészhelyzet

"Semmiféle olyan esemény nem történt, ami veszélyeztette volna a repülőgépek biztonságát" - hangsúlyozta a HM szóvivője, Bocskai István.

A történteket a Katonai Légügyi Hatóság vizsgálja, amely arra keres választ, hogy a katonai repülőgépek letértek-e feladatuk teljesítése közben a számukra kijelölt útvonalról, illetve ha igen, az a pilóta hibájából vagy a parancsot kiadó személyzet hibájából következetett-e be.

A vadászrepülőgépek parancsot kaptak a visszatérésre, mivel a kisrepülőgép időközben azonosította magát és leszállt a célállomáson.

Cseh utasszállító volt

Az MTI légiforgalmi forrásból származó információja szerint az érintett polgári repülőgép a cseh tulajdonú Travel Service Légiforgalmi és Szolgáltató Kft. egyik Boeing típusú utasszállító repülőgépe volt.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője, Bajkó Erika megerősítette, az eset résztvevője valóban egy Boeing típusú utasszállító repülőgép volt, de - mint mondta - a Polgári Légiforgalmi Hatóság a légitársaság nevéről nem ad ki információt.