Szilárda
-4 °C
2 °C

Megtalálták a Mikszáth emlékházból ellopott műkincseket

2006.09.25. 15:21
Hiánytalanul előkerültek azok a műkincsek, amelyeket a horpácsi Mikszáth Kálmán emlékházból loptak el szombaton hajnalban. Az egyik gyanúsítottat őrizetbe vette a rendőrség, két társát és a felbujtót még keresik - jelentette be Nógrád megye rendőr-főkapitánya hétfőn sajtótájékoztatón Salgótarjánban.

A betörést követően 12 óra múlva már előkerültek a festmények és a Mikszáth Kálmánhoz kötődő pótolhatatlan tárgyak, a forró nyomos üldözést közösen folytatták a Nógrád megyei nyomozók és a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai - közölte Ármós Sándor.

A Ferencvárosban találták meg a tárgyakat

A körözött tárgyakat még hajnalban megtalálták egy járó motorú gépkocsiban a főváros IX. kerületében, a Mester utcában. Az autóban lévő iratok és személyes használati tárgyak alapján szonosították a jármű tulajdonosát, és az egyik feltételezett elkövetőt. Szombaton este lakásán fogták el a 39 éves székesfehérvári P. Zoltánt, akit őrizetbe vettek, és javaslatot tettek előzetes letartóztatására.

A rendőrök további három, azonosított személyt keresnek, két elkövetőt és a felbujtót. Az adatok szerint feltehetően egy magángyűjtő megrendelésére történt a bűncselekmény, és az illető korábban járt már a Mikszáth emlékházban. Az elkövetők céltudatosan válogatták össze Magyarország egyetlen Mikszáth emlékmúzeumából a kiszemelt értékeket.

40-50 milliót értek a tárgyak

Ármós Sándor elmondta: a szakértői vizsgálatok alapján megállapítható, hogy az ellopott tárgyak értéke jelentősen meghaladja a helyszínen közölt értéket, így azok értéke nem 15 millió, hanem 40-50 millió forintra tehető.

A pontos összeget igazságügyi műtárgyszakértő állapítja meg. A bűncselekmény minősítőse szempontjából döntő jelentősége van annak, hogy az eltulajdonított értékek mekkora, forintban kifejezhető nagyságrendet képviselnek.

5-10 évet is kaphatnak az elkövetők

A rendőrség különösen nagy értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást, ennek büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés - közölte a főkapitány.

A horpácsi emlékházból egy Mikszáth Kálmán kézírásával ellátott noteszt loptak el szombaton, egy óraláncot, amelyen egy medál is volt Mikszáth Kálmán fiainak arcképével, továbbá egy pipaszurkálót és egy bicsakot, egy serleget, egy kitüntetést, egy pipát, és egy ingaórát; valamint más képekkel együtt ellopták Szinyei Merse Pál Virágzó almafák című festményét is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!