Piroska
-2 °C
5 °C

A renitens atya visszatér az egyház kebelébe

2001.08.06. 11:00
Lemond feleségéről, megszakít minden kapcsolatot a dél-koreai Moon-szektával és a visszatér a katolikus egyház kebelébe - ígérte meg Emmanuel Milingo, a zambiai Lusaka egykori érseke. Milingo felesége, a 46 éves Szung asszony a döntés miatt éhségsztrájkba kezdett, annak ellenére, hogy a héten bejelentette, gyermeket vár Milingo atyától.
Az ördögűző és gyógyító szeánszairól már jól ismert 71 éves főpap azzal botránkoztatta meg igazán egyházát, hogy a Moon-szekta egy New York-i tömeges esküvőjén, május 27-én feleségül vett egy 46 éves koreai akupunktúra-orvosnőt. A Vatikán kiátkozással fenyegette meg a korábban a kúrián tisztséget kapott és már évek óta Rómában élő püspököt, amennyiben augusztus 20-ig nem válik el feleségétől és nem szakít a rossz hírű szektával.

II. János Pál pápához küldött, a Szentszék által kedden este ismertetett levelében Milingo azt írta, hogy teljes szívéből ismét a katolikus egyháznak szenteli életét, lemond arról, hogy együtt éljen feleségével, Maria Szunggal, és megszakítja kapcsolatát a Moon-szektával.

Szung asszony a döntés ellen éhségsztrájkot kezd, annak ellenére, hogy nemrégiben bejelentette, hogy Milingótól gyermeket vár. A koreai feleség szerint a katolikus egyház erővel tartja távol tőle férjét, éhségsztrájkot pedig azért kezd, hogy így kényszerítse ki férje szabadon bocsátását. Maria Szung mindaddig megvonja magától az ételt, amíg újra nem találkozhat Milingóval, vagy amíg meg nem hal.