Emberről emberre terjedő baktériumot is találtak a miskolci vízben

2006.06.11. 13:49
Ezeregyszáz fölé nőtt a miskolci víztől megbetegedettek száma. Ráadásul az ivóvízben olyan baktériumot is találtak, amely emberről emberre terjedve is fertőz.
Már 1107 beteget regisztráltak a szennyezett miskolci ivóvíz okozta tünetekkel, amely elsősorban hasmenéssel jelentkezik. A vizsgálatok szerint nem csak calici vírus, hanem bakteriális fertőzés is van az ivóvízben, mely már emberről emberre is terjed - közölte az ÁNTSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tiszti főorvosa vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Bodnár Judit hozzátette: a miskolciaknak fokozottan ügyelni kell a higiéniás körülmények betartására, erre a "legalkalmasabb a hipo használata". A csapvíz főzésre használható, tíz perc forralás után lehet fogyasztani. Közvetlenül azonban továbbra is csak a zacskós, illetve a lajtos kocsik által biztosított víz iható.

Koleszár Lajos, a miskolci Semmelweis kórház igazgató főorvosa arról számolt be, hogy 104 beteget ápolnak a fertőzőosztályon, de további megbetegedésekre számítanak. A gyermekügyeleten szombaton 110 beteg jelentkezett, akiknek a fele hozható kapcsolatba a fertőzéssel.

Leskó György, Miskolc polgári védelmi vezetője közölte: a vízszennyeződés a katasztrófavédelmi felmérések szerint mintegy 43 ezer embert érint. Az ivóvízellátást számukra folyamatosan biztosítják, az általános iskolákban zacskós vizet osztanak, de lajtos kocsikból is hozzájuthatnak a lakók a szükséges mennyiséghez.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett városrészeken hétfőig fenntartják ezt a rendszert, a település más részein pedig nincs, és nem volt is volt probléma.

  • Hírek
  • Személyi kölcsön