Huszonhatan kerültek kórházba a miskolci víztől

2006.06.09. 11:10
Eddig több mint 200 ember betegedett meg az ivóvíztől Miskolcon, 26 embert kórházban ápolnak, közölte Bodnár Judit Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tiszti főorvos pénteken.

A megbetegedések az egyetemvárosban, Miskolctapolcán, Hejőcsabán, Görömbölyön és Miskolc belvárosának a Városház tértől Tapolca felé eső területén történtek, mondták el az önkormányzat, az ÁNTSZ, a katasztrófavédelem és a Miskolci Vízművek Kft. szakemberei.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere hangsúlyozta, hogy a borsodi megyeszékhely háromnegyed részén jó a víz. Hozzátette, a Fővárosi Vízművek víztisztító berendezése mellett, amelyet a katasztrófavédelem vitt Miskolcra, a miskolci tejipar is segít a lakosság vízellátásában pasztőrözött víz készítésével.

Bodnár Judit megyei tiszti főorvos arról számolt be, hogy a házi- és üzemorvosok több mint 200 megbetegedést jeleztek. A betegség jellemző tünetei: levertség, hányás, hasmenés. Eddig 26 ember került kórházba, ők infúziót kapnak. Asztalos Ágnes helyettes tiszti főorvos csütörtökön elmondta, feltehetően a Szinva és a Garadna patakok áradása miatt sérülhetett a Miskolc vízellátását biztosító bázisok egy része. A bakteriológiai vizsgálatokat folyamatosan végzik, pontos eredmény két-három nap múlva várható.

Vojtilla László, a vízművek igazgatója arról beszélt, hogy a miskolci vízvezeték-hálózat mintegy 120-140 kilométeres szakaszát kell átmosniuk és fertőtleníteniük. Leskó György, a helyi polgári védelem vezetője azt mondta: a fertőzés veszélye 43 ezer embert érint a borsodi megyeszékhelyen.

  • Hírek
  • Támogatások