Hordozható gátak áradások ellen

2000.08.19. 17:22
Az árvizek természetes velejárói a homoklapátolás, a zsáktöltés, rakodás, a gátépítés és a százával kirajzó, sárban tébláboló gumicsizmás politikusok. Mindennek azonban véget vethet egy brit cég, amely kifejlesztett a hordozható, műanyagból készült gátat. Az új és modern gát 20 perc alatt felállítható, és akár egy személyautóban is szállítható.
Védd magad műanyag gáttal!
Az elmúlt évek súlyos árvizei miatt a magyarok hajlamosak fokozottabban odafigyelni az áradások elleni védekezésre. Eleddig a legjobb módszernek a homokzsákokat tartottuk, amelyeket fáradságos munkával megpakoltunk és a helyére cipeltünk, hogy aztán fáradtan és piszkosan mosolyoghassunk be egy terepjáró ablakán és elmondhassuk, legények vagyunk a gáton.

20 perc alatt felállítható

Erre a jövőben talán már lehetőségünk sem lesz, hiszen az új és modern gát alig 20 perc alatt felállítható (6 méteres szakaszon) és akár egy személyautóban is szállítható, persze a kapacitása kicsi, egyelőre. A fejlesztőmérnököknek az volt a célja, hogy minél könnyebben mozgatható és gyorsan felállítható torlaszokat hozzanak létre.

A gát ,,élesítése" tulajdonképpen kizárólag a háromszögek földbe rögzítéséből áll. A rögzítés után a gát készen áll, hogy ellenálljon. A kis törékeny műanyag és fóliatákolmány ugyanis vízzel telítődve igen kitartó. A gát egyszerű műanyagból készült háromszögek láncának, fóliának tűnik, de megfelelően felállítva hatalmas vízmennyiséget képes megtartani, a homokzsákok által megtartott vízmennyiség többszörösét, földbe ásva pedig többet tehet, mint egy teherautónyi homokzsák - állítják a tervezők. Igaz, a vízzel telített kis háromszögek egyelőre még csak igen korlátozott mértékben segíthetnek, egy-egy olyan áradáskor, mint a legutóbbi tiszai volt, a szerkezet nem sokat tehet.

A szerkezet gyakorlatilag a nagy áradások idején haszontalan

Ettől függetlenül a hordozható gát igen nagy segítség lehet, hiszen könnyű felállíthatósága és szállíthatósága elsőrangú eszközzé teszi a víz elleni védekezésben. Flexibilitásának köszönhetően a gátat gyakorlatilag bármi köré le lehet pakolni, igaz csak akkor, ha a megfelelő mennyiségnek birtokában vagyunk. Egy fa, szobor, vagy egy épület köré csavarva igen sok kellemetlenségtől óvhat meg, igaz a talajvíz ellen ez sem véd.

A szerkezet gyakorlatilag a nagy áradások idején haszontalan, épületek védelmére mégis kiváló, ez is volt az egyik fejlesztési szempont. A gátat úgy képezték ki, hogy könnyen rögzíthető legyen betonhoz, illetve járdákhoz, utakhoz, ezzel könnyítve a városi felhasználást. Szabadon bővíthető illesztéseinek köszönhetően több kilométer hosszúságban is kihúzható, ha megfelelő számú egységet kapcsolnak össze.

A gát megfelelő támogatás mellet akár ipari méretűvé is fejleszthető, persze jelentős költségnövekedéssel kell számolni. Egy valóban megfelelő méretű hordozható gátrendszer akár még a Tiszát is képes lenne megállítani, bár a gátnak hátrányai is vannak, elsősorban valószínűleg az ára, amiről pontos információt nem adott a gyártó, és mivel műanyag, képlékeny és igen keskeny, ezért lehetetlen, hogy ráállva szónoklatot intézzenek az alant állókhoz.