Huba
17 °C
33 °C

Nem mindenkit öltek meg a móri mészárosok

2007.02.23. 17:39
Móron 1750 napja rablógyilkosok nyolc embert mészároltak le. A történet azóta sem zárult le, de az elkövetők előbb-utóbb börtönbe kerülnek. A polgármester szerint a település azonban még évtizedekig nem heveri ki az öt évvel ezelőtt történteket. Az Index videóstábja az évforduló előtt a helyszínen járt.

Móron látszólag már csak az Erste bank egykori fiókja mellett látható emlékmű utal a szörnyűségre. A bank a központba költözött, csütörtöki ottjártunkkor a helyén nyitott műszaki bolt szűkszavú eladóit találni. Megvan a véleményük, de a központ nem enged minket a helyszínen forgatni, és ők sem szívesen beszélnének.

A polgármester szerint amúgy jellemző az egész településre, hogy az emberek bezárkóztak, és még generációkon keresztül hordozzák az erőszak emlékét.

De nem mindenki hallgat. A móriak egy része, amióta kiderült, hogy korábbi szkepszisük beigazolódott, és annak idején mégsem a valódi elkövetőket kapták el, kicsit megnyílt. Reménykednek, most talán tényleg az igazi gyilkosok bűnhődnek meg.

A környéken egy idős néni, akinek a szomszédját annak idején lelőtték a bankban a halálbüntetést tartja a gyilkosok büntetéséhez méltónak. A főtéren egy koros, színesen öltözött asszonyt találtunk, aki a legkedvesebb barátnőjét siratja a vérengzés óta. Az asszonyról kiderül, 2002 május 9-én ő is a bankban volt. Éppen dolgozott, amikor a fegyveresek rájuk törték az ajtót, de szerencséjére neki valahogy megkegyelmeztek, mielőtt a többeieket lepuffantották volna, elkergették. Elfutott, aztán szólt a rendőröknek.

Talán egyedül az Erste bank az eset óta biztonságos körülmények között dolgozó helyi alkalmazottai nem tudnak a helyzettel mit kezdeni. A bankfiók vezetői a napokban szabadságra mentek, helyetteseik elutasítóak, mintha lelkiismeret-furdalásuk lenne. A bizotnsági őr az Indexet két kérdés után kis híján kidobja. Talán tudják ők is, még nincs vége a történetnek.