Szilvia
5 °C
16 °C

Nem mindenkit öltek meg a móri mészárosok

2007.02.23. 17:39
Móron 1750 napja rablógyilkosok nyolc embert mészároltak le. A történet azóta sem zárult le, de az elkövetők előbb-utóbb börtönbe kerülnek. A polgármester szerint a település azonban még évtizedekig nem heveri ki az öt évvel ezelőtt történteket. Az Index videóstábja az évforduló előtt a helyszínen járt.

Móron látszólag már csak az Erste bank egykori fiókja mellett látható emlékmű utal a szörnyűségre. A bank a központba költözött, csütörtöki ottjártunkkor a helyén nyitott műszaki bolt szűkszavú eladóit találni. Megvan a véleményük, de a központ nem enged minket a helyszínen forgatni, és ők sem szívesen beszélnének.

A polgármester szerint amúgy jellemző az egész településre, hogy az emberek bezárkóztak, és még generációkon keresztül hordozzák az erőszak emlékét.

De nem mindenki hallgat. A móriak egy része, amióta kiderült, hogy korábbi szkepszisük beigazolódott, és annak idején mégsem a valódi elkövetőket kapták el, kicsit megnyílt. Reménykednek, most talán tényleg az igazi gyilkosok bűnhődnek meg.

A környéken egy idős néni, akinek a szomszédját annak idején lelőtték a bankban a halálbüntetést tartja a gyilkosok büntetéséhez méltónak. A főtéren egy koros, színesen öltözött asszonyt találtunk, aki a legkedvesebb barátnőjét siratja a vérengzés óta. Az asszonyról kiderül, 2002 május 9-én ő is a bankban volt. Éppen dolgozott, amikor a fegyveresek rájuk törték az ajtót, de szerencséjére neki valahogy megkegyelmeztek, mielőtt a többeieket lepuffantották volna, elkergették. Elfutott, aztán szólt a rendőröknek.

Talán egyedül az Erste bank az eset óta biztonságos körülmények között dolgozó helyi alkalmazottai nem tudnak a helyzettel mit kezdeni. A bankfiók vezetői a napokban szabadságra mentek, helyetteseik elutasítóak, mintha lelkiismeret-furdalásuk lenne. A bizotnsági őr az Indexet két kérdés után kis híján kidobja. Talán tudják ők is, még nincs vége a történetnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?