Vanda, Paula
-2 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Már az ügyészségen vannak a móri mészárlás aktái

2004.02.20. 13:33
Az eljáró ügyésznek legfeljebb két hónapja lesz arra, hogy érdemi döntést hozzon a vádemelési javaslatról. A rendőrség nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettével gyanúsítja Kaiser Edét és Hajdú Lászlót.
Megérkeztek az ügyészségre a móri bankrablás iratai és a vádemelési javaslat, melyeket a ma iktatnak - tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Főügyészség szóvivője, pénteken. Az ügy 53 kötetnyi, mintegy 28 ezer oldalból álló iratait a rendőrségről két Suzuki terepjáró szállította át a Fővárosi Főügyészségre.

"A rendőrség nyereségvágyból több emberen elkövetett emberölés bűntette illetve annak kísérlete, és többrendbeli rablás miatt javasolja az ügyészségnek, hogy vádat emeljen a móri bankrablás gyanúsítottjai, Kaiser Ede és Hajdú László ellen" - közölte Zsombok György, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozó főosztályának vezetője még szerdán az MTI-vel.

"Az eljáró ügyész átolvassa az iratokat és annak tartalma alapján eldönti, hogy vádemelésre, avagy megszüntetésre kerül, vagy pedig esetleg további nyomozati cselekmények folytatása végett azt visszaküldi a nyomozó hatóságnak" - mondta Dobos Gabriella. Hozzátette: alapvetően egy ember feladata lesz átolvasni az irattömeget, mert "egy ügyész fejében kell, hogy összeálljon a kép, egy embernek kell átlátni az egészet. Hogyha többen csinálják, akármennyire is kooperatívak, bizonyos információk kicsúszhatnak". Ugyanakkor úgy vélte, hogy "a tárgy súlya miatt" az eljáró ügyésznek mindenképpen konzultálnia kell vezetőivel, hogy ne teljesen egyedül bírálja majd el az ügyet.

A szóvivő közölte: a jogszabályok szerint az ügyésznek harminc napja van arra, hogy a vádemelési javaslattól számítva érdemi döntést hozzon. Ugyanakkor kiemelt, nehezen bizonyítható vagy bonyolult ügyekben, az illetékes - megyei vagy fővárosi - főügyész még harminc nappal meghosszabbíthatja a feldolgozási határidőt.