Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Ami a móri bankban történhetett

2004.02.03. 18:10
"Akkor nem a gombot kell keresgélni a kibaszott életbe, nem kell játszani a Rambót! Hányszor elmondtam ezt már... nem? Te nem így vagy? Ezerszer elmondtad linkre meg habókra...?" - mondta a rendőrségi hangfelvétel szerint Hajdú László cellatársának. A móri bankban történteket számítógépes animáció segítségével rakták össze a nyomozók, a hangfelvételek és a rendőrségi animáció letölthetőek az Indexről.
A rendőrség szerint Hajdú és Kaiser 2002 május 9-én nem sokkal dél után rontottak az Erste Bank móri fiókjába, melynek előterében élesre töltötték hangtompítós fegyvereiket: Kaiser egy PA pisztolyt, Hajdú egy Scorpio géppisztolyt tartott készenlétben.

A hétfőn bemutatott, rendőrségi animáció szerint (a videó letöltése: MPEG verzió (60MB) és a lejátszásához szükséges codec, ill. DIVX verzió (16MB) és codec ) először az egyik elkövető fekete festékszóróval lefújta a bank egyetlen biztonsági kameráját, majd követelni kezdték a bevételt. Ekkor lépett be a belső kert felől a fiók fegyveres biztonsági őre. A pult előtt álló őr az övtartóján lévő riasztógomb felé nyúlt, mire tüzet nyitottak rá, majd egyikük közelről is rálőtt a földön fekvő férfira.

Az ügyfélpult mögötti folyósóról belépő alkalmazottra rögtön tüzelt az elkövető, aki ezután következetesen felkutatta és kivégezte a többi alkalmazottat is: először az ügyféltér bal oldalán nyíló folyosóra lépett, ahol követte a mellékhelyiségbe menekülő banki alkalmazottat, és hidegvérrel több lövést adott le rá, majd a szomszédos helyiségből kilépő két munkatársat végezte ki. AZ áldozatait módszeresen felkutató fegyveres beljebb hatolva a bankba kutatott a többi alkalmazott után, utoljára az ügyfélváróban a bútorok mögé rejtőző három embert lőtte agyon.

A bank ajtajában álló társa eközben a bankba belépni akaró ügyfelekkel közölte, hogy műszaki problémák miatt nem léphetnek az épületbe. Őt a rendőrség szerint négyen ismerték fel. Miután ellenőrizte, hogy biztonságban kijuthatnak a bankfiókból, bevárta társát és gyalog távoztak a több mint hétmillió-háromszázezer forinttal.

Légiós módszerek

A rendőrség által rekonstruált történet
A ORFK szerint a véres bankrablás közben Hajdú kétszer is tárat cserélt, negyvenöt lövéséből csak három tévesztett célt. Hajdú László még a Francia Idegenlégióban sajátította el a pénzintézetben is használt módszereket - állítják az ügyet felgöngyölítő rendőrök.

A rendőrség december 30-án befejezte a nyomozást, további nyomozást nem tervez, az ügyet vádemelési javaslattal hamarosan továbbítják az ügyészségnek - mondta el a sajtótájékoztatóján a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) nyomozó főosztályának vezetője.

Bemikrofonozott cellában

A sajtótájékoztatón részleteket mutattak be Hajdú László zárkalehallgatási jegyzőkönyvéből, melynek alapjául szolgáló hangfelvételek szintén letölthetők az Indexről. A több ponton nehezen érthető felvételeken a következőket mondja cellatársának Hajdú:

Hajdú: Mondom, én nem linkre, meg habókra vágtam érted... A sok fej... szám szerint nyolc érted...? Annak idején nem a telefonért kellett volna nyúlkálniuk, meg a gombot keresni! Igaz? Mert egyszer te azt mondod, hogy ide a zsét, akkor ide a zsét! Nem igaz? Akkor nem a gombot kell keresgélni a kibaszott életbe, nem kell játszani a Rambót! Hányszor elmondtam ezt már... nem? Te nem így vagy? Ezerszer elmondtad linkre meg habókra...?
Zárkatárs: Én azt mondom, ne is menjél többet...
Hajdú: Nem megyek többet, azt mondom itt maradok egy életre én most már...
Zárkatárs: Ne is törődj vele...
Hajdú: Nem szórakozhatok... Mire vágtam oda azt a nyolc birkapásztort...(nevet) Az mondtam nekik, ide a pénzt, ide a pénzt Johnson... Előbb lövök aztán kérdezek...

Jogtechnikai okokra hivatkozva január közepén még két hónappal meghosszabbította a móri bankrablás ügyében zajló nyomozást az Országos Rendőr-főkapitányság, ugyanis az eredeti határidőn belül sem az iratismertetést nem tudták volna elvégezni, és az ügyészségnek sem lett volna ideje a vádirat elkészítésére.