Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Móri mészárlás: vádalkut kötne a rendőrség

2002.05.28. 08:11
A rendőrség kész jogerős börtönbüntetését töltő rabbal vádalkut kötni akkor, ha az illető értékelhető információt szolgáltat a móri rablógyilkosságról - tudta meg a Magyar Hírlap. Azt is fontolgatják, hogy a nyomravezetői jutalom egy részét felajánlanák a beszédes rabnak.
A vádalku intézményének bevezetése óta példátlan egyezség megkötését is kész felajánlani a rendőrség a móri rablógyilkosság tetteseinek kézrekerítéséért - tudta meg a Magyar Hírlap. A lap értesülései szerint jogerős büntetését töltő, vagy szökésben lévő körözött személy érdekében is eljárnának, ha az értékelhető információval szolgálna a vérengzés elkövetőiről. A jogerősen kiszabott büntetés elengedése mellett a nyomravezetőnek felajánlott 25 milliós jutalmat, vagy annak egy részét is kifizetnék a beszédes rabnak.

A magyar joggyakorlatban egyébként még nem volt példa arra, hogy jogerős büntetését töltő személlyel kötöttek volna vádalkut, vagy egyezséget. Ehhez az ügyészségi jóváhagyáson kívül büntetés-végrehajtási bírói engedély is szükséges. A rendőrség azonban a súlyos bűncselekmény felderítése érdekében akár több tíz éves büntetését töltő rabbal is egyezkedne, ha az illetőt nem életellenes cselekményért marasztalták el.

A Magyar Hírlap szerint a rendőrség a nyomozás sikerét, illetve a tettesek elfogását eredményező bizonyíték esetén egyéni kegyelemért járna közben az informátor érdekében. A kegyelmi kérvény elbírálása a köztársasági elnök feladata volna.