Ödön
2 °C
11 °C

Móri mészárlás: vádalkut kötne a rendőrség

2002.05.28. 08:11
A rendőrség kész jogerős börtönbüntetését töltő rabbal vádalkut kötni akkor, ha az illető értékelhető információt szolgáltat a móri rablógyilkosságról - tudta meg a Magyar Hírlap. Azt is fontolgatják, hogy a nyomravezetői jutalom egy részét felajánlanák a beszédes rabnak.
A vádalku intézményének bevezetése óta példátlan egyezség megkötését is kész felajánlani a rendőrség a móri rablógyilkosság tetteseinek kézrekerítéséért - tudta meg a Magyar Hírlap. A lap értesülései szerint jogerős büntetését töltő, vagy szökésben lévő körözött személy érdekében is eljárnának, ha az értékelhető információval szolgálna a vérengzés elkövetőiről. A jogerősen kiszabott büntetés elengedése mellett a nyomravezetőnek felajánlott 25 milliós jutalmat, vagy annak egy részét is kifizetnék a beszédes rabnak.

A magyar joggyakorlatban egyébként még nem volt példa arra, hogy jogerős büntetését töltő személlyel kötöttek volna vádalkut, vagy egyezséget. Ehhez az ügyészségi jóváhagyáson kívül büntetés-végrehajtási bírói engedély is szükséges. A rendőrség azonban a súlyos bűncselekmény felderítése érdekében akár több tíz éves büntetését töltő rabbal is egyezkedne, ha az illetőt nem életellenes cselekményért marasztalták el.

A Magyar Hírlap szerint a rendőrség a nyomozás sikerét, illetve a tettesek elfogását eredményező bizonyíték esetén egyéni kegyelemért járna közben az informátor érdekében. A kegyelmi kérvény elbírálása a köztársasági elnök feladata volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?