Ágnes
-1 °C
2 °C

Újabb többmilliárdos pénzmosás

2003.12.10. 16:38
Két szír és egy magyar férfi 2002 novembere óta több milliárd forintnyi feketén váltott valutát mostak tisztára a kifejezetten erre a célra létrehozott pénzváltóban. A rendőrség szerint ennek az ügynek nincs köze az úgynevezett "Molnár Csaba-ügyhöz".
A Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése alapján a Fővárosi Főügyészség pénzmosás gyanúja miatt nyomozást rendelt el kedden három, a feljelentő által megnevezett civil ellen, akik valószínűsíthetően több milliárd forintnyi pénzt mostak tisztára fekete valuta átváltásával - jelentette be Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyettese a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

"Az ügy iratait a Fővárosi Főügyészség az Országos Rendőr-főkapitányságnak továbbította, amely a BRFK-t jelölte ki a nyomozás lefolytatására" - mondta Tóth Gábor, aki hangsúlyozta, ez az ügy és a Molnár Csaba-ügy különbözik egymástól, "a két ügynek a mi nyomozásunkban a jelen állás szerint nincs kapcsolata, nincs közötte összefüggés". Hozzátette: a BRFK egyébként sem vizsgálhatja Molnár Csaba ügyét, mert rendőr ellen nincs hatásköre nyomozást folytatni. "Molnár Csaba ügyében a Fővárosi Főügyészség hivatali visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást, de jelenleg ebben az ügyben nincs megnevesített gyanúsított" - emlékeztetett Tóth Gábor.

A BRFK kommunikációs osztályának szerda délután kiadott közleménye "dr. Bassam T. 45 éves szír származású magyar állampolgár, Ghassan A. 31 éves szír állampolgár és D. Zoltán 34 éves budapesti lakos" megnevezéssel jelöli az elkövetőket. A cselekményről a közleményben az áll, hogy a nevezettek 2002 novembere óta több milliárd forint értékben illegálisan váltottak valutát, amit az általuk létrehozott pénzváltón keresztül legalizáltak.

A gyanúsítottakat őrizetbe vtték, ellenük az eljárást a BRFK Nyomozó Főosztály gazdaságvédelmi osztálya folytatja.