Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Huszonöt tonna hamis mosóport foglaltak le

2006.11.06. 14:02
Hétmillió forint értékű, összesen huszonöt tonna hamis mosóport foglaltak le a pénzügyőrök, de még további legalább nyolc tonna után nyomoznak.

A vám- és pénzügyőrség munkatársai nagy mennyiségű - mintegy hétmillió forint értékű - hamisított mosóport foglaltak le, közölte Bencze József, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatója hétfőn, Budapesten.

A vámnyomozók egy bejelentés nyomán néhány napja tartottak először ellenőrzést egy XI. kerületi raktárban,ahol mosópor csomagolására alkalmas töltőgépet és Persil feliratú zsákokat találtak.

A XIII. kerületi Lehel úton, az egyik áruházlánchoz tartozó szupermarketban tartott ellenőrzéskor 145 csomagnyi 4,5 kilogrammos hamis Persil Color Perls-t foglaltak le. A szakértők azt állapították meg, a mosóporos zacskók zömmel granulált konyhasót tartalmaznak, a "mosópor" nyomokban tartalmazott csak aktív összetevőket.

Török szál

A nyomokat követő pénzügyőrök házkutatást tartottak egy Alsónémedin található épületben, ahol feltehetően török származású alapanyagból, márkajelzéssel ellátott mosóporokat csomagoltak, mondta el Bencze József a sajtótájékoztatón. Az ellenőrzés során összesen mintegy 4183 kilogramm mosóport és annak csomagolására alkalmas üres mosóporos dobozt, valamint 9400 kilogramm mosópor-alapanyagot találtak.

A raktári nyilvántartás alapján szintén házkutatást tartottak a két legnagyobb mosópormennyiséget megvásárló cégnél, illetve személynél, ahol további 10 376 kilogramm mosóport is lefoglaltak. Budapest XI. kerületében egy raktárépületben tartott ellenőrzés során mosópor csomagolására alkalmas töltő-adagológép, különböző méretű töltőzsákok, gyártási selejt, továbbá gyűjtőkarton címke és kötegelt gyűjtőkarton került elő.

33 tonna

A nyomozók a számlák alapján 33 tonnányira becsülik az összes kibocsátott hamis tisztítószer mennyiségét, eddig összesen körülbelül 25 tonna hamis mosóport foglalt le a vám- és pénzügyőrség. A hamis, tisztításra teljesen alkalmatlan porokat - amiket a hazánkban forgalmazottakétól jócskán eltérően csomagoltak - az eredi termékek árának töredékéért kínálták az üzletek polcain.

A mosóporbotrány ügyében korántsem zárult le a büntetőeljárás, a pénzügyőrök továbbra is több szálon nyomoznak a hamisítók, forgalmazók után. A nemzetközi összefüggések, a magyarországi hálózat feltárása, a Közép-magyarországi Regionális Nyomozóhivatal feladata.