Elszabadult egy busz a Moszkva téren

2008.08.08. 09:54
Elszabadult egy busz pénteken reggel Budapesten, a Moszkva téren. A vezető nélkül maradt 156-os busz nekifutott az utasvárónak; a balesetben egy ember könnyebben megsérült.

Elszabadult egy busz péntek reggel a budapesti Moszkva téren; a balesetben egy ember könnyebben megsérült, közölte a BKV fődiszpécsere.

A 156-os busz fél kilenc után beállt a végállomásra, leszálltak róla az utasok, majd a sofőr kiszállt és bezárta az ajtókat kívülről. Ezután a jármű utasok és járművezető nélkül hat sávot átszelve átgurult a szemben lévő oldalra. Menet közben összeütközött egy autóval, ledöntött egy üvegfalú buszmegállót, végül egy üzletsornak ütközött, megrongálva annak tetejét. A busz eleje a jobb oldalán betört, és megsérült a közeli órásbolt tetőszerkezete is.

A balesetben egy ember könnyebben megsérült

Kormos Endre, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt közölte: a balesetben az egyetlen sérülést a szétrepülő üvegszilánkok okozták. A buszvezető a rendőröknek azt mondta: leállította a jármű motorját és behúzta a féket.

"Személyi mulasztás okozhatta a Moszkva téren péntek reggel történt buszbalesetet" - mondta Szilágyi Károly, a BKV szóvivője. Az autóbusz eddig forgalomban volt, a megállókban és a végállomáson pontosan meg tudott állni, megfelelt a napi és a heti műszaki vizsgálatokon, ezért nem lehet kizárni, hogy személyi mulasztás történt - mondta Szilágyi Károly, hozzátéve: az is elképzelhető, hogy a sofőr elfelejtette behúzni a kéziféket.

Szilágyi Károly, a BKV szóvivője arra nem tudott válaszolni, hogy ez a jármű is fennakadt-e a Nemzeti Közlekedési Hatóság hét elején végzett szúrópróbaszerű vizsgálatán, amelynek eredményeként azt állapították meg: 31 buszból 11-nél nem volt megfelelő a fékhatás.

A szóvivő arra a kérdésre, hogy a BKV fizet-e kártérítést a megsérült járókelőnek, az összetört autó vezetőjének, illetve a megrongált üzlet tulajdonosának, hangsúlyozta: a károkat a BKV felelősségbiztosítása alapján rendezi a társaság. Az összetört autó sofőrje, a nyaralásra induló Sütő Géza éppen a piros lámpánál állt autójával, amikor azt látta, hogy közeledik felé a busz, a buszsofőr pedig próbálja utolérni a járművet. Az ütközést már nem tudta elkerülni, a busz frontálisan nekiment autójának. Neki és mellette ülő feleségének nem esett baja, a hátsó ülésen ülő kutyájuk sem sérült meg - tette hozzá.

A balesetet okozó buszt nem sokkal dél előtt elszállították a Moszkva térről. A helyszíni szemle délután ér véget, a Moszkva téren addig forgalmi torlódásra kell számítani. A vizsgálat eredménye néhány nap múlva várható.