Mátyás
-6 °C
1 °C

Móri mészárlás - a bűnösség vélelme

2005.12.08. 15:07
Újabb feltételezések jelentek meg a lapokban a móri gyilkosságokról. Két újság is feltételezi, hogy nem bankrablás történt. Elképzelhető, hogy a bíróság újabb nyomozásra kötelezi a hatóságokat az ügyben, de alapvető fordulat a bűneset perében nem várható.

Csütörtökön a Blikkben és a HVG-ben is újabb feltételezések jelentek meg a móri bankrablással kapcsolatban. A cikkek hasonló gondolatmenetet követve azt sugallják, hogy a nyolc ember meggyilkolása nem is valódi bankrabláshoz kötődik, hanem különböző maffiacsoportok közötti leszámolásról, illetve illegális küldemények (esetleg hamis értékpapírok) megszerzéséről volt szó.

A HVG a móri tragédiát a Budalakk-csoport körüli érdekharcokkal kapcsolja össze egy Boris S. nevű szlovák állampolgár közvetett információra alapozva, míg a Blikk szerint értékpapírok átutaztatásával foglalkozó bűnözők közötti ügyletek rejlenek a háttérben. A gyilkosságok napján állítólag egy diplomáciai rendszámú Mercedes érkezett Mórra, és az abból kiszálló férfiak ölték volna meg a bank alkalmazottait és a pénzintézeti fiókban tartózkodó ügyfeleket - írja a Blikk.

A bűnösség vélelme

Az Index megpróbált utánajárni a két lapban megjelent információknak. Forrásaink egy része nem zárta ki, hogy esetleg a közeljövőben a bíróság újabb nyomozásra kötelezi vagy az ügyészséget, vagy pedig a rendőrséget a móri ügyben, ahol egyébként Kaiser Edét már jogerősen életfogytiglanra ítélték, Hajdú László esetében azonban újból első fokra került vissza bírósági szakaszban az ügy.

Egyes informátoraink szerint elképzelhető ugyan, hogy Kaiser és Hajdú nem feltétlenül kizárólagos elkövetők, de az bizonyos, hogy Kaisernek köze lehetett az ügyhöz. Forrásaink felhívják a figyelmet arra, hogy jogerősen elítélt személyek, például Kaiser esetében már nem az ártatlanság, hanem a bűnösség vélelme áll fenn. Jogerős bírói ítéletet tehát nem szokás a sajtóban híresztelésekre alapozva megcáfolni. Ez azt jelenti, hogy Boris S. híresztelései nem hozhatnak fordulatot a móri bűneset perében.

Óvatosan kezelendő információk

A HVG-ben cikkében amúgy szerepel egyébként, hogy Boris S. információit kellő óvatossággal kell kezelni, hiszen ellene olyan gazdasági jellegű bűncselekmények miatt indult nyomozás, amelyekben a gyanú szerint megtéveszthette ügyfeleit.

Már forrásaink szerint egyébként a nyomozással megbízott szervezetek, a rendőrség, illetve az ügyészség meghallgatta Boris S.-t, és az általa elmondottakat mérlegelték, sőt, a bíróság is tudott közléseiről, a 'Budalakk-vonalról'. Minthogy a nyomozás jelenleg befejezettnek tekinthető, csupán a bíróság dönthet arról, hogy a rendőrséget vagy az ügyészséget újabb vizsgálatokra kötelezi-e vagy sem. Informátoraink szerint egyébként nem várható döntő fordulat Hajdú ügyében sem, tehát továbbra is az ő bűnösségéről vagy ártatlanságáról kell majd ítélnie a bíróságnak.