Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Közel száz házat önthet el Nagymarosnál a Duna

2006.04.03. 10:12
Katonák és a helybeliek együtt küzdenek a Dunával Nagymaroson és Kismaroson. Nagymaroson hétfőn délelött erősen szivárgott a víz a gátakon, Kismarosnál már vasárnap ötven-száz házat el is öntött, igaz, többségük az ártérre épült. Verőcén a helyzet kedvezőbb, de itt is útlezárás nehezíti a közlekedést.

Nagymarosról tudósítónk azt jelentette, hogy hétfőn délelött több helyen szivárog a víz a gátakon. Edőcsény András polgármester az Indexnek elmondta, hogy a városban a helyzet kritikus, várhatóan 95 házat önt el a víz, 250 ember kitelepítésére készülnek. Nagymaroson már napok óta nem lehet gépjárművel közlekedni.

A víz szintje 702 centiméter, öt centivel kevesebb, mint 2002-ben. A polgármester közlése szerint várhatóan 715 cm-ig emelkedik (+/- 15-20 cm). Kaposvárról is érkeztek katonák, hogy segítsenek a védekezésben. Több utcát már elöntött a folyó, a helybeliek szerint a nagyobb terület áll víz alatt, mint a 2002-es árvíz idején. Sokak szerint később kezdődött meg idén a védekezés, mint négy évvel ezelőtt, de ezt a polgármester kérdésünkre cáfolta. A helyiek a zöldeket is szidják, azt mondják, a nagymarosi vízerőművet ellenzők miatt nem épült a gát magasabbra Nagymaros északi részén.

Egyelőre tartják a folyót

Éjjel a polgármesteri hivatal emberei hangszórós autóval járták Nagymarost. Edöcsény András polgármester üzenete azt közölte, hogy a várakozásokkal szemben nagyobb lesz a Duna vízszintje, mint 2002-ben volt. Edöcsény arra kérte az embereket, hogy a fertőzésveszély miatt ne érintkezzenek közvetlenül a Duna vizével, illetve ha ez feltétlenül szükséges, akkor használjanak gumikesztyűt.

Csak földúton lehet Nagymarosra bejutni

Nagymaros és Kismaros között helyenként csak földúton lehetett közlekedni vasárnap este. Az Útinform szerint csak a helybelieket engedik be Nagymarosra, az Index tudósítója azonban ilyen lezárást nem látott. Sok helyen polgárőrök próbáltak segíteni a közlekedési káoszban.


Nézze meg képeinket!

Kismaroson két olyan utcában is drámai a helyzet, amelyekben már szombaton az árral küzdöttek. A Rév utcában és a Duna utcában időnként az áramszolgáltatás is szünetelt. A vízművek emberei aggregátorral működtették az egyik itteni kutat.

A homokzsákok töltéséhez szükséges homokra várni kellett, noha a kiszállítás rendszeres. Az utcákat szinte teljesen lezárták. Kismaroson az ismert vízilabdázók, a Konrád család házát is elöntötte a víz 50-100, az ártérre épült házzal együtt. Ezek az épületek csak részben számítanak üdülőnek. Egyes házakat szinte félig elborított a víz. A Duna utcában és a Rév utcában mindenesetre olyan házak is víz alatt állnak, amelyek az árvízvédelmi gáton belül vannak.

A 12-es út , akárcsak Nagymaroson, Verőcén is le van zárva. Verőcét a 2-es útról lehet megközelíteni a vácról jövő autósoknak körbe kell menniük. Verőcén nem okozott nagyobb gondokat az árvíz, itt ugyanis - az Ybl Miklós tervezte százéves - kő partfafalak tartják a folyamot, csak a Váchoz közelebb eső részeken, a vízművek felé öntött ki a Duna a 12-es útra. Ezért éppen az egyik legkevésbé érintett településen van lezárva a környék legforgalmasabb útja.

Szobnál már apad a Duna?

Verőcén a korábbi hajóállomásnál került víz alá egy-két part menti épület (köztük a söröző). Elöntötte a víz a falu egyik jelképét, a település "kapujában" álló haranglábakat is. Komolyabb veszély azonban ezt a községet nem fenyegeti.

Egyes kismarosi szakemberek szerint a Dunakanyarban Szobnál már megkezdődött az apadás vasárnap este (a Szobhoz közelebbi Nagymaroson ezt nem erősítették meg az Index tudósítójának). Kedden azonban újabb árhullám várható. Kérdéses, hogy az amúgy is meggyengült gátak meddig bírják a terhelést.