Mátyás
-6 °C
1 °C

Hetvenezer eurót érhet egy fotó Natascháról

2006.08.30. 11:19
Az osztrák sajtóban akár 70 ezer eurót, azaz 18 millió forintot is adnának a szerkesztőségek egy Natascha Kampuscht ábrázoló exkluzív fotóért. Az 1998-ben elrabolt és fogságából a múlt héten szabadult lány szenvedéseiért akár 185 millió forintos kártérítésre is számíthat, sőt egykori elrablójának házát is megkaphatja.

Még nem jelent meg egyetlen kép sem a 18 éves osztrák Natascha Kampuschról, aki egy hete szabadult nyolc évig tartó fogságából a Bécs melletti Strasshofban. A lányt tízévesen, 1998-ban rabolta el egy Wolfgang Prikopil nevű férfi, és egészen a múlt hétig házában bezárva tartotta őt. A lány elmenekülése után a férfi öngyilkos lett.

A fogságban és bezártságban felnőtt Natascháról eddig csak olyan képek láttak napvilágot, amelyeken – személyiségi jogainak védelmében – pokróccal takarták el fejét a rendőrök.

Nagyvonalú ajánlat a rendőröknek

Max Friedrich gyermekpszichiáter szerint ha valahol megjelenne egy kép a lányról az ő írásos beleegyezése nélkül, az komoly kártérítéssel járó személyiségi jogi pert vonhat maga után.


Nézze meg képeinket!

A hírek szerint az osztrák sajtóban egy Nataschát ábrázoló exkluzív fotóért 70 ezer eurót, azaz mintegy 18 millió forintot is adnának a szerkesztőségek. Az osztrák Kronen Zeitung felháborodottan cáfolta a hírt, hogy ilyen „díjat” ajánlott volna fel a rendőröknek arra az esetre, ha valamelyikük lefényképezi a lányt.

Egy sajtójogász szerint egy a lányról akarata ellenére megjelentetett képért akár hatszámjegyű kártérítést is lehetne kérni (euróban). A jelen helyzetben ugyanis egy nem kívánatos kép súlyosan megsértené Natascha Kampusch személyiségi jogait.

Kártérítés az elveszett nyolc évért

A lány az áldozatvédelemről szóló osztrák törvény szerint valószínűleg juttatásra számíthat a fogságban töltött nyolc évért. Ez minden egyes nap után 200-300 eurós összeg lehet. A lány így adott esetben 665 ezer eurót, azaz 185 millió forintot kaphat.

Natascha elszenvedett sérelmeiért kártérítést is benyújthat. Mivel fogvatartója öngyilkos lett, a követelést a hagyatékán érvényesíthetik. Erről már beszélt a sajtónak Günter Harrich Natascha ügyvédje, aki úgy fogalmazott: igényt nyújtanak be Wolfgang Prikopil házára a hagyatéki eljárás keretében. Szakértők szerint a ház mintegy 50 millió forintot is érhet.

Távdiagnózisok

Szerdán „egy titkos helyen” folyatódik Natascha rendőrségi meghallgatása, amelyen a lány 1998-as elrablásának részletei és fogva tartásának első napja kerül szóba. Gerhard Lang rendőrfőkapitány előre lehűtötte a várakozásokat: „kérem, értsék meg, hogy nem akarunk minden egyes részletet egy az egyben továbbadni a sajtónak, most ugyanis a lány magánszférájának a megőrzése a legfontosabb”.

Nagy kérdés, milyen képzettséget tud szerezni magának a lány. Natascha ügyvédje szerint védence a kiesett nyolc év miatt egy általános iskolás képzettségi szintjén van. Natascha ezért iskolába akar járni, de azt, hogy később mi akar lenni, még nem tudja pontosan.

Közben az osztrák sajtóban pszichológusok bírálják egymást, hogy néhányan távdiagnózisokra vállalkoztak a médiában, anélkül, hogy a lánnyal találkoztak vagy az ügy részleteit ismerték volna.